Indonesische vlag

Loebis, Parlindoengan

De uit Nederlands-Indië afkomstige nationalistische arts Parlindoengan Loebis werd in juni 1941 gearresteerd wegens communistische activiteiten. Hij zat tot aan de Bevrijding in verschillende concentratiekampen…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Egmond, Adriaan van

Adriaan van Egmond (1885), eigenaar van een wasserij werd op 25 juni 1941 door de Sipo/SD gearresteerd. In die dagen werden heel Nederland communisten en radicale socialisten opgepakt. Dat was een rechtstreeks gevolg van het uitbreken van de oorlog tussen Duitsland en de Sovjet-Unie op de 22e. Adriaan was de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Roo, Henri de

Henri de Roo (1904) was eerst werkzaam op het distributiekantoor van Leiden, later werd hij directeur van een distributiekantoor. Hij werd op 12 oktober 1943 door de Sipo/SD in Rotterdam opgesloten en op 15 januari 1944 overgebracht naar Kamp Vught. De arrestantenkaart van de Rotterdamse politie vermeldt dat hij directeur… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Nicolaas-Piket, Ab en Annie

Ab Nicolaas (1917) was voor de oorlog tekenaar bij het Leidsch Dagblad. In mei 1940 nam hij als dienstplichtig sergeant deel aan de gevechten bij de Grebbeberg. Na de capitulatie maakte hij sjablonen, waarmee hij leuzen op muren aanbracht. Nicolaas was klant van de kleermaker Mozes Brandon Bravo , die… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Fles, Hans

Hans Fles (1920) raakte via een vriend, Bob Schreiner uit Den Haag, betrokken bij een plan om een overtocht naar Engeland te maken. In de avond van 1 op 2 april 1941 zou het avontuur gaan beginnen, maar een drietal leden van het  gezelschap werd opgepakt ten huize van een… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Volksgebouw

Het Volksgebouw werd in 1919 in gebruik genomen en bood tot eind 1940 / begin 1941 onderdak aan alle sociaal-democratische verenigingen in Leiden. Het vormde het centrum van de sociaal-democratische beweging, die in 1941 vanwege de gelijkschakeling volledig oploste. Het langst bleef het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV) functioneren, maar… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .