Elsen, Joop en Paul van

Joop van Elsen (1916) en zijn vrouw Wil van den Oord, gehuwd in 1940, woonden in een oude pastorie. In maart 1942, tijdens een bezoek aan het gemeentehuis van Pijnacker voor zijn werk, werd hem gevraagd iemand thuis te verbergen. De volgende dag verscheen Jan Emmer, een agent van de Britse Secret Intelligence Service SIS, ook bekend als MI6.. Hij was door door Erik Hazelhoff Roelfzema op 12 maart bij Scheveningen aan land gezet, samen met zijn marconist jhr. Felix Ortt. Emmer had verschillende opdrachten uit te voeren en kon met behulp van een zender, bediend door Ortt, met Londen communiceren. Emmer werd op 30 mei 1942 gearresteerd in het kader van het Engelandspiel. Hij zou, net als Ortt, in 1944 in KZ Mauthausen worden vermoord.

Eveneens in mei moesten de beroepsofficieren zich melden om opnieuw in krijgsgevangenschap te worden afgevoerd. Van Elsen, die als 2e luitenant had gediend bij de infanterie, meldde zich op de 15e en werd naar Duitsland overgebracht, maar twee weken later werd hij gearresteerd in verband met de arrestatie van Emmer. Hij werd veroordeeld tot gevangenisstraf. Hij zat gevangen in het Oranjehotel in Scheveningen, in Kamp Vught en tenslotte in KZ Sachsenhausen, maar overleefde de oorlog.

Paul van Elsen meldde zich als niet-beroepsmilitair in 1943 om eveneens in hernieuwde krijgsgevangenschap te gaan. Hij bracht de oorlog verder door in het krijgsgevangenkamp Stanislau (D).

Go to Locatie

Locatie

1000+ locaties

Go to verhaal

verhaal

1000+ verhalen

Go to Tijdlijn

Tijdlijn

475+ datums

Go to trefwoord

trefwoord

375+ trefwoorden