Emmer, Jan

Jan Emmer (1917) bereikte Engeland in september 1941 per boot nadat een eerste poging mislukt was. Hij werd opgeleid tot geheim agent door de Special Operations Executive (SEO) en werd op 12 maart 1942 door Erik Hazelhoff Roelfzema aan land gezet samen met een marconist jhr. Felix Ortt. Zijn opdracht… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Matthijs Sepers stierf in Mauthausen

Sepers, Matthijs

De agent van politie Matthijs Sepers was waarschijnlijk betrokken bij het werk van de Raad van Verzet. Hij werd in 1944 gearresteerd en stierf in KZ Mauthausen…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Droogleever Fortuyn, Cees

Cees Droogleever Fortuyn (1922) was in de meidagen van 1940 gemobiliseerd geweest. Hij wilde in Leiden gaan studeren maar heeft zich naar alle waarschijnlijkheid niet (of pas heel laat) bij de universiteit ingeschreven. Hij vertrok in maart 1941 met Pierre Louis d’Aulnis de Bourouill via de zogeheten Van Niftrik-route naar… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Feitsma, Mozes

De Amsterdammer Mozes Feitsma (1908) werd in de middag van 28 augustus 1942 op het adres De Sitterlaan 110 gearresteerd door de Leidse politie. Hij had een vals persoonsbewijs en was dus ongetwijfeld hier ondergedoken. Mozes werd vermoord in KZ Mauthausen op 22 januari 1943. Tekst verbeterd op 8 maart… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Burlage-Nat, Willie en Lous

Het echtpaar Willie (1887-1972) en Lous Nat-Burlage (1901-?) was na de pensionering van Willie als assistent-resident met hun twee opgroeiende kinderen van uit Nederlands-IndiĆ« naar Nederland teruggekeerd en in Oegstgeest komen wonen. In oktober 1942 namen ze de drie kinderen van het Joodse echtpaar Struch in huis op. Die zouden… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Brander, Hartog

De student Hartog Brander, geboren in 1918, is een van de eerste Joodse (oud-)inwoners van Leiden geweest, die door de nazi’s is vermoord. Hij stierf in het KZ Mauthausen op 3 september 1941. Hartog, wiens vader in Amsterdam woonde, is waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een van de beruchte razzia’s… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .