Stolperstein voor Sophie Muijsson-Gazan

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

In Maastricht werd op 14 september 2017 een Stolperstein gelegd voor de woning van Sophie Muijsson-Gazan (1905). Ze was in 1940 met haar man en hun zoon verhuisd van Rotterdam naar Maastricht. Haar man was niet-Joods en gereformeerd. Sophie werd op 6 maart 1942 opgepakt in de Leidse conservenfabriek Vianda van Jan Verhoef aan de Langegracht. Ze was in gezelschap van haar zwager Levi Messcher, die in Rotterdam woonde. Het verhaal over deze arrestatie is op deze website te lezen.

Levi was getrouwd met de zus van Sophie; zijn moeder en twee zussen woonden in Leiden in de Haarlemmerstraat. Waarom ze in de fabriek waren en waarom ze werden gearresteerd is in de vergetelheid geraakt. Het liep fataal af, want Sophie en haar zwager werden heel snel gedeporteerd en vermoord, Sophie in Auschwitz en Levi in KZ Mauthausen.

De families Messcher en Gazan, die allebei heel groot waren, werden grotendeels gedeporteerd. Slechts enkele familieleden doken onder en overleefden zo de oorlog. De vrouw van Levi overleefde de oorlog in KZ Theresienstadt. Hun kind overleefde de oorlog in de onderduik. Zij stierf enkele dagen vóór het leggen van de Stolperstein voor haar tante. De zoon van Sophie was er nog wel bij.