Tentoonstelling van textiel uit de oorlogsjaren in Leiden en Oegstgeest

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Het Textile Research Centre aan de Hogewoerd 164 toont een aantal bijzondere kledingstukken uit de oorlogsjaren, met een begin in 1939 en eindigend in de jaren vijftig. De tentoonstelling omvat meer dan 120 voorwerpen, bijna allemaal met een persoonlijk verhaal. Het gaat vooral om zelfgemaakte dames- en kinderkleding, veelal afkomstig van inwoners van Leiden en Oegstgeest. Ook zijn er wat bijzondere sieraden te zien, zoals een armband van zilveren dubbeltjes, die geslagen zijn in de Verenigde Staten. Het geheel is omlijst met kleine spulletjes, foto’s en documenten uit de oorlogsjaren ter illustratie.

Krimpende zakken
Volgens de directeur van het TRC Gillian Vogelsang-Eastwood laat de dameskleding goed zien, dat de naaisters steeds zuiniger met materiaal omgingen: de zakken werden steeds kleiner. Sommige kledingstukken hebben alleen een voorkant. Eén is voorzien van muizenbont. Ook zijn er jurken gemaakt van de stof van Amerikaanse parachutes en één gemaakt van een Duitse parachute. Het zijn kwalitatief goede en smaakvol gemaakte kledingstukken. Kleding van textiel dat in de oorlog is vervaardigd is hoogst zeldzaam, dat was zo  slecht van kwaliteit, dat het meeste na de oorlog is weggegooid. Mw. Vogelsang zou in de collectie ook nog graag kleding opnemen die gemaakt zijn met stoffen uit de Leidse textielfabrieken.

Quilts van overzee.
De tentoonstelling vertelt ook over humanitaire hulpgoederen die de stad heeft ontvangen, met name kleding en beddengoed. Er zijn onder andere een aantal quilts te zien die net na de oorlog door de Mennonitische (Doopsgezinde) gemeenschap in de VS en Canada naar de oorlogsslachtoffers in Nederland en Duitsland zijn gestuurd.

Bevrijdingskleding
Na de bevrijding werden er in Leiden en Oegstgeest vele optochten gehouden met praalwagens, waarin volwassenen en kinderen meeliepen in speciaal gemaakte kleding. Mw. Tineke van der Staaij, nu 81 jaar oud, schonk het door haar moeder gemaakt Volendams kostuumpje, waarmee ze als zesjarig kind deelnam aan zo’n optocht in de Professorenbuurt en omgeving, vermoedelijk op zaterdag 23 juni 1945 tijdens de kinderoptocht. Natuurlijk is er ook een een exemplaar van de fameuze bevrijdingsrok te zien, als kind gedragen door mw.  Els Bonte.

Bezoek alleen na aanmelding
De opening van de tentoonstelling was gepland in het voorjaar, maar werd wegens de coronamaatregelen uitgesteld tot woensdag 16 september. De tentoonstelling loopt tot en met 17 december 2020. Belangstellenden moeten zich in verband met de beperkte ruimte en de geldende coronamaatregelen liefst een dag van tevoren aanmelden via info@trc-leiden.nl. Het TRC is normaliter geopend van maandag t/m donderdag, tussen 10.00 en 16.00 uur. Telefoonnummer is 071-5134144.

Textle Research Centre
Het Textile Research Centre is gevestigd aan de Hogewoerd 164, Leiden. Het is een internationaal bekend kenniscentrum op het gebied van textiel en kleding, met een collectie van ongeveer 30.000 afzonderlijke stukken van over de hele wereld. Het oudste stukje textiel is vele duizenden jaren oud. Ook heeft het TRC een collectie van ongeveer 4000 boeken over textiel. Het TRC organiseert (in normale tijden) regelmatig lezingen en workshops.

Voor meer informatie, zie de website van het TRC: www.trc-leiden.nl.