Poole, Jaap le

Jaap le Poole (1914 – 1993) was een zoon van de in 1931 overleden Leidse textielfabrikant Samuel le Poole. In plaats van zijn vader op te volgen ging Jaap Indisch recht studeren en stortte zich in het Leidse studentenleven van het Leidsch Studenten Corps. Na zijn afstuderen kreeg hij een… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Stoppelaar, Hetty de

De studente rechten Hetty de Stoppelaar (1909) werd medewerkster van de spionagegroep van Cees Dutilh. Na diens arrestatie werd de groep voortgezet door Siewert de Koe. Hetty stelde overzichten samen van het spionagemateriaal samen.Helaas werden De Stoppelaar en De Koe ook gearresteerd en wel op 17 december 1943. De groep… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Nauta, Sjoerd

Sjoerd Nauta (1917) was bij het uitbreken van de oorlog cadet aan de KMA in Breda. Na de demobilisatie zat hij korte tijd in de Opbouwdienst, maar dat ruilde hij in voor een studie natuur- en scheikunde aan de Leidse universiteit met als specialisatie geologie. Ook enkele bevriende andere oud-KMA’ers… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Emmer, Jan

Jan Emmer (1917) bereikte Engeland in september 1941 per boot nadat een eerste poging mislukt was. Hij werd opgeleid tot geheim agent door de Special Operations Executive (SEO) en werd op 12 maart 1942 door Erik Hazelhoff Roelfzema aan land gezet samen met een marconist jhr. Felix Ortt. Zijn opdracht… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Koolsbergen, Nico

Nico Koolsbergen (1916) was als semi-arts studerend voor zijn artsenbul, toen hij op 22 augustus 1942 werd gearresteerd op verdenking van spionage. Na te zijn berecht door het Amtsgericht in Aken werd hij op 29 januari 1943 overgebracht van Rotterdam naar Kamp Vught…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Slagter, Annetje

Het boek Oegstgeest in bange dagen noemt Annetje Slagter (1925-2018) als medewerkster van de illegale spionage- en koeriersdienst Rolls Royce. Ze had in 1943 haar diploma behaald aan het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Haar vader was secretaris-rentmeester van het Hoogheemraadschap Rijnland…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Reitsma, Paulien

Het boek Oegstgeest in bange dagen noemt Paulien Reitsma als medewerkster van de illegale spionage- en koeriersdienst Rolls Royce. Ze was een dochter van de directeur van het Openbaar Slachthuis, Keimpe Reitsma, die per 1 januari 1942 werd aangesteld. De familie Reitsma had een dienstwoning in of vlakbij het slachthuis…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .