Gans-van Staveren, Jacobus en Lo

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Het echtpaar Jacobus en Lo Gans-van Staveren bood vanaf medio 1942 onderdak aan één of meer Joodse onderduikers. Op een dag bood een vage kennis uit Katwijk aan Zee aan om Joodse onderduikers naar Engeland over te zetten. Het kostte wel wat, fl. 1000 per persoon. Op dit aanbod kwamen verschillende Joden af en een rechtenstudent uit Leiden. Aangekomen in IJmuiden bleek er sprake te zijn van verraad. Enkele deelnemers werden opgepakt, een paar konden ontsnappen.

Jacobus werd op 3 oktober 1943 op last van de Sipo/SD naar Rotterdam gebracht en op 31 december naar Kamp Vught. Blijkbaar is hij vrijgelaten, want op 29 augustus 1944 werd hij opnieuw gearresteerd; ditmaal werd hij overgebracht naar Utrecht. Alida van Staveren (1906) werd op 8 december 1943 gearresteerd op verdenking van jodenbegunstiging.

Ondanks dit verraad bleef Gans aan minstens één onderduiker hulp verlenen tot aan de Bevrijding. Daarbij was ook een buurman betrokken, Johannes van Vliet, die ook aan de Roomburgerweg woonde, maar dan in de gemeente Zoeterwoude.

Jacobus Gans overleed in 1983, 78 jaar oud. Hij was kleermaker (coupeur) van beroep.

Artikel bijgewerkt op 4 juni 2020.