Gellecum, Wilhelm van
Kort voor de oorlog vestigde de glasblazer Wilhelm van Gellecum (1911) zich van uit Amsterdam in Leiden. Hij had het vak geleerd bij H. Duadey in Haarlem en was bedreven in de techniek van het Venetiaans glasblazen. Aanvankelijk werkte hij bij het Kamerlingh Onneslaboratorium als glasblazer. Samen met zijn oudere broer Jan begon hij in 1943 een glasblazerij aan het Levendaal 70-72 met als specialisatie het blazen van glazen instrumenten.
Zijn naam is genoemd door Nico Olivier in verband met het maken van brandbommen voor de Leidse Raad van Verzet. Hoogstwaarschijnlijk maakte hij glazen buisjes waarin zwavelzuur werd opgesloten. Dat maakte onderdeel uit van een vertragingsmechanisme. Met die brandbommen werd op 17 maart een poging ondernomen om een of meer delen van de Kunstvuurwerkfabriek Kat in brand te steken. De brandbommen werden ook naar groepen in andere plaatsen gebracht.
Na de oorlog gingen de gebroeders Van Gellecum over op het vervaardigen van neonreclames onder de naam Gold Line Neon. Wilhelm overleed in 1961.