Haneveld, Bartholomeus
Bartholomeus Haneveld (1917-1999) werkte in 1942 enige maanden op het Leidse Distributiekantoor. Tevens volgde hij een avondopleiding aan de avondschool voor staatsexamens Noctua in Den Haag. Hij woonde in Leiden op kamers.
Haneveld kwam in Den Haag in contact met iemand, die meewerkte aan een ‘passeurslijn’ in Den Bosch. Via deze lijn zouden ongeveer 200 joden naar Frankrijk zijn gesmokkeld. Aan een Joodse kennis gaf hij zijn persoonsbewijs mee. De man werd gearresteerd (maar wist te ontsnappen) en daarna werd ook Haneveld gearresteerd. Na enige tijd werd hij vrijgelaten.
Kamp Amersfoort
In 1943 of 1944 werd hij opnieuw gearresteerd, vermoedelijk omdat hij zich als student niet had gemeld voor de arbeidsinzet en werd hij overgebracht naar Kamp Amersfoort. Volgens hem kreeg hij op verzoek van de administratie een rode aanduiding dat hij politiek gevangene was.
In Kamp Amersfoort ontmoette hij de Leidenaar Nico Olivier: die zat in Kamp Amersfoort onder een valse naam van iemand die was veroordeeld.
Valse Entlassungsscheine
In het interview dat een Leidse student in 1982 met hem had voor het project Ook in Leiden vertelde Haneveld nog een heel bijzonder verhaal over zijn ontsnapping uit Kamp Amersfoort. Hij kreeg namelijk een valse Entlassungsschein, compleet met de handtekening van commandant Karl Berg. Met dit ontslagbewijs kon hij zich melden op het arbeidsbureau, zodat men geen risico liep alsnog in Duitsland of in Nederland te worden te werk gesteld. Ook Sietske Piena-Buitenveld heeft hierover gesproken.
Na aldus uit Amersfoort te zijn ontkomen werd hij eind 1944 opgenomen in de Binnenlandse Strijdkrachten.