Het-Grote-Gebod

Woonde Tante Riek Kuipers-Rietberg in Leidendorp?

‘Tante Riek’ Kuipers-Rietberg was één van de oprichters van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers. Ze had na 12 augustus 1943 een vals persoonsbewijs op naam van Theodora Molenaar -Berghuis, die aan de Zijldijk in Leiderdorp woonde. … verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Foto-litho Instelling Koningsveld NV

In 1937 betrok de  NV foto-litho-inrichting Koningsveld en zoon (voorheen NV Cliché-Industrie Konigsveld en Zn.) een nieuw pand aan de Breestraat, dat aan de achterzijde op de Boommarkt uitkwam.  Koningsveld maakte clichés en litho’s die vooral voor het maken van reclamedrukwerk en verpakkingen werden gebruikt. In 1943 werd het produceren… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Paaltjens, Piet

Piet Paaltjens??? Die was toch al in de negentiende eeuw uit Leiden verdwenen? Nou, hij had tijdens de bezettng wel valse papieren…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Elburg-Vlaar, George en Anna van

In 1934 nam George van Elburg (1908) een kleine drukkerij over aan de Dorpsstraat in Warmond. Hij had het vak geleerd in New York, waar hij met zijn ouders en broers en zussen een tijdlang had gewoond. Behalve het gewone handelsdrukwerk gaf hij een blad uit, het Warmond’s Advertentieblad. Katholieken… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Vervalsers en vervalsingen

Er zijn veel verhalen over valse papieren. Het lijkt soms wel of iedereen aan valse papieren kon komen. Misschien was dat in 1945 wel zo, maar in 1942 was dat anders. In de tussenliggende jaren was het falsificatiewerk tot grote bloei gekomen. Tijdens de oorlog zijn er in Leiden verschillende… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Westerbrink, Anneke, Corrie en Hennie

De drie gezusters Westerbrink bleven na het overlijden van hun moeder in 1941 in het huis aan de Julianalaan wonen. Hun vader was al in 1933 overleden. Samen met de verloofde van Anneke, Chrétien Breebaart en diens broer Aart, werkten in de zomer van 1944 aan het invullen van een… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .