Drukkerij Van Zijl

Een eenvoudige drukfout op vals briefpapier leidde tot arrestaties inzake een zwendel. Een klein detail in het geheel is het woonadres van de drukker. In hetzelfde pand woonden ook een illegale werker. Er blijkt een connectie te zijn met een gedropte geheim agent…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Handtekening van de keuringsarts

Palsgraaf, Aaltje

Begin augustus 1943 vond in Leiden het huwelijk plaats tussen een vrouw die op het Leidse arbeidsbureau werkte en een man die werkzaam was op het arbeidsbureau in Den Haag. De twee getuigen waren collega’s van de bruid. Bruid en getuigen deelden een geheim over illegaal werk op het arbeidsbureau. Waarschijnlijk was de bruidegom er ook bij betrokken.
verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Het-Grote-Gebod

Woonde Tante Riek Kuipers-Rietberg in Leidendorp?

‘Tante Riek’ Kuipers-Rietberg was één van de oprichters van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers. Ze had na 12 augustus 1943 een vals persoonsbewijs op naam van Theodora Molenaar -Berghuis, die aan de Zijldijk in Leiderdorp woonde. … verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Foto-litho Instelling Koningsveld NV

In 1937 betrok de  NV foto-litho-inrichting Koningsveld en zoon (voorheen NV Cliché-Industrie Konigsveld en Zn.) een nieuw pand aan de Breestraat, dat aan de achterzijde op de Boommarkt uitkwam.  Koningsveld maakte clichés en litho’s die vooral voor het maken van reclamedrukwerk en verpakkingen werden gebruikt. In 1943 werd het produceren… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Paaltjens, Piet

Piet Paaltjens??? Die was toch al in de negentiende eeuw uit Leiden verdwenen? Nou, hij had tijdens de bezettng wel valse papieren…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Elburg-Vlaar, George en Anna van

In 1934 nam George van Elburg (1908) een kleine drukkerij over aan de Dorpsstraat in Warmond. Hij had het vak geleerd in New York, waar hij met zijn ouders en broers en zussen een tijdlang had gewoond. Behalve het gewone handelsdrukwerk gaf hij een blad uit, het Warmond’s Advertentieblad. Katholieken… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .