Holthuis, Antje

Antje Holthuis vestigde zich hier in oktober 1941. Zij was tijdens de bezetting assistent op de afdeling Neurologie van het Academisch Ziekenhuis en sedert juli 1942 arts. Het pand werd ondergehuurd van de familie Christiaanse, die zelf Joodse onderduikers in huis had. Ze was niet gehuwd en verhuurde in januari 1943 een kamer aan Mien Lubbe. Gedurende lange tijd boden zij onderdak aan soms wel acht Joodse onderduikers. Via de eveneens aan het ziekenhuis verbonden zenuwarts Wim Storm kwamen de eerste twee joodse onderduikers, Selma Velleman (februari 1943) en Lies Krop (mei 1943). Later volgden er meer. Antje Kroonenberg-Holthuis kreeg in 1985 de onderscheiding Rechtvaardige onder de volkeren van de Israëlische organisatie Yad Vashem.

Over Selma Velleman (1922) is veel te vinden op internet, zeker na haar optreden in het TV-programma De Wereld Draait Door op dinsdag 7 januari 2020. Ze vertelde haar verhaal naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Mijn naam is Selma onder de naam Selma van der Perre.
Selma was in de oorlogsjaren actief voor verschillende illegale organisaties. In juli 1944 werd zij gearresteerd en naar KZ Ravensbrück gedeporteerd, maar overleefde de oorlog. Ze beschikte over goede valse papieren (onder de naam Margaretha van der Kluit) zodat haar joodse identiteit  verborgen bleef. Over haar is veel op internet te vinden, maar haar verblijf bij Wim Storm en Antje Holthuis blijft meestal onvermeld.

Go to Locatie

Locatie

1100+ locaties

Go to verhaal

verhaal

1100+ verhalen

Go to Tijdlijn

Tijdlijn

700+ datums

Go to trefwoord

trefwoord

400+ trefwoorden