Taconis, Trijntje

Afkomstig uit Den Haag kwam de studente Nederlands recht Trijntje Taconis in oktober 1940 op een kamer aan de Oude Singel wonen. Het is niet zeker hoelang zij daar heeft verbleven, aangezien de studie aan de Leidse universiteit in 1941 onmogelijk werd. Ze werd actief in de hulp aan ondergedoken… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Meijer-Elenbaas, Meta

Naspeuringen van diverse personen leverden de naam op van Meta Meijer-Elenbaas, die al in 1969 door de Israëlische organisatie Yad Vashem werd erkend als Rechtvaardige onder de Volkeren…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Bedak, Bep

In oktober 1943 kwam een een jonge Joodse vrouw in huis bij het echtpaar Scheuer-Hekker in de Cosijnstraat. Haar naam was Bep (Rebecca) Bedak. Bep was in 1915 geboren in Bremen (D) en met haar ouders en oudere zus begin jaren twintig naar Nederland gekomen. Haar vader had zich opgewerkt… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Harteveld-van Evert, Pieter en Maria

Aan het begin van de Bezetting werkte Pieter Harteveld (1909) als typograaf bij Sijthoff in de Doezastraat. In 1942 werd hij op staande voet ontslagen omdat hij weigerde mee te werken aan het drukken van lectuur voor de Wehrmacht. Ondanks zijn ontslag kreeg hij zijn loon doorbetaald. Via een wederzijdse… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Storm, Wim

De arts Wim Storm (1913-1991) werkte aan het begin van de oorlog als neuroloog-psychiater in opleiding bij het Academisch Ziekenhuis te Leiden. Zijn chef in het ziekenhuis was de neuroloog Abraham Gans. In mei 1941 nam hij de niet-joodse patiënten van Gans over, aangezien die op last van de bezetter… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Muns-Moolenbel, Jules en Trijntje

Jules Muns (1890-1975) en Trijntje Muns-Moolenbel (1895-1981) zorgden voor een Joods meisje. Jules wat fotograaf. Zelf hadden ze geen kinderen. De ouders van het meisje waren elders ondergedoken. Op 21 maart 2016 werden Jules en Trijntje door de Israëlische instelling Yad Vashem erkend als Rechtvaardige onder de Volkeren…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Oosterlee, Anna

Anna Oosterlee werd in oktober 1940 aangesteld als lerares Frans op de HBS voor meisjes aan de Garenmarkt. Ze was de opvolgster van mej. Dora van Raalte, die op grond van de anti-Joodse maatregelen was ontslagen. Samen met Sophie van Gilse, een collega die ook in Leiden woonde, zorgde Oosterlee… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .