Taconis, Trijntje

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Afkomstig uit Den Haag kwam de studente Nederlands recht Trijntje Taconis in oktober 1940 op een kamer aan de Oude Singel wonen. Het is niet zeker hoelang zij daar heeft verbleven, aangezien de studie aan de Leidse universiteit in 1941 onmogelijk werd. Ze werd actief in de hulp aan ondergedoken Joden.

Trijntje, geboren in 1918 hielp twee Joodse vriendinnen aan onderduikadressen in Warmond, maar al na enkele dagen rees het vermoeden dat het daar niet veilig was. Trijntje bracht de ene vrouw, Betty Parfumeur, naar een adres in Haarlem en de andere, Rosa Nijkerk, naar de remonstrantse emeritus predikant P. Eldering in Oegstgeest. Rosa beef daar korte tijd, waarna ze naar een adres in Amersfoort vertrok. Trijntje en dominee Eldering bezochten haar en Betty Parfumeur regelmatig en voorzagen hen van distributiebescheiden. Vermoedelijk heeft Trijntje wel meer Joodse onderduikers verzorgd.

Op 8 juli 1982 werd Trijntje van Praag-Taconis geëerd als Rechtvaardige onder de volkeren door het Israëlische instituut Yad Vashem. Ze overleed in 1998.

Trijntje Taconis was een jongere zus van Thijs Taconis, die op 7 november 1941 bij Ommen werd gedropt als agent van de Centrale Inlichtingendienst van de Nederlandse regering in Londen. Thijs werd gearresteerd en op 6 september 1944 gefusilleerd in KZ Mauthausen.