Zaalberg-den Braver, Meindert en Trijntje

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Meindert Zaalberg (1907-1989) had met zijn vader Herman een pottenbakkerij, waarin veel serviesgoed werd vervaardigd. Meindert en zijn vrouw Trijntje (Truus) Zaalberg-den Braver (1905-2000) boden onderdak aan twee ondergedoken Oostenrijkse Joden en aan de familie De Marcas. Daarnaast kwamen er af en toe Joodse onderduikers voor korte tijd.
Enkele malen werden in het bedrijf clandestiene muziekavonden gehouden, waar onder andere Iskar Aribo speelde. Aribo was de artiestennaam van de Rotterdammer Isaak Cohen, die in Leiden als musicus vrienden had gemaakt, toen hij tijdens de mobilisatie in Leiden was gelegerd. Aribo woonde ook in Leiden.
In 1980 kreeg het echtpaar Zaalberg de onderscheiding Rechtvaardige onder de volkeren van het Israëlische instituut Yad Vashem.

Hoewel de pottenbakkerij sinds 1929 gevestigd was in de gemeente Zoeterwoude luidde vanaf 1942 de bedrijfsnaam Potterij Zaalberg Leiderdorp. Herman Zaalberg had zich daar in 1924 gevestigd. Na een allesverwoestende brand in 1929 was het bedrijf naar Zoeterwoude-Rijndijk verhuisd.