Huibers, Petrus

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Vaandrig Petrus Huibers (3-I-1 R.W.) sneuvelde op 13 mei 1940 in de gemeente Alblasserwaard. Hij was leraar geschiedenis M.O. en werd 25 jaar oud. Hij ligt begraven op het Nationaal ereveld in Loenen.

Huibers kwam uit een echt katholiek nest. Het gezin (zijn vader was al in 1923 overleden) dreef een winkel in katholieke religieuze zaken zoals schilderijen, kruisbeelden, kerkboeken, rozenkransen en wijwaterbakjes. De vestiging tegenover de Hartebrugkerk was uiteraard erg gunstig.

Op 7 juni werden Huibers en twee andere gesneuvelde Leidse militairen, Martinus Tuijthoff en Antonius Vuurpijl een plechtige requiemmis opgedragen in de Dekenale kerk aan de Herensingel. Celebrant was L. Beune, rector van het Liduinahuis aan de Zoeterwoudsesingel, geassisteerd door kapelaan H. van Drunen van de Petrusparochie en kapelaan H. van Heusden OFM van de Hartebrugkerk in de Haarlemmerstraat. De uitvaart vond plaats in aanwezigheid van een een deputatie van militairen en met een erewacht van vele katholieke organisaties. Alle drie de mannen waren lid geweest van een zo’n organisatie. Huibers was in opleiding voor een leidersfunctie in de Kruisvaartbeweging.