Stiasny, G.A.

Gustav Stiasny pasfotoG.A. (Gustav) Stiasny (1877) was een uit Wenen afkomstige bioloog, die in 1919 conservator werd van het Museum voor Natuurlijke Historie aan de Raamsteeg (een voorganger van het huidige Naturalis). Hij was in 1915 gehuwd met de Nederlandse zoöloge Gerarda Wijnhoff, die hij in Napels had leren kennen. Zij was in 1910 cum laude gepromoveerd aan de universiteit van Utrecht. In 1925 werd hij genaturaliseerd tot Nederlander. Vier jaar later werd Stiasny benoemd tot privaatdocent (lector) aan de Leidse universiteit. Stiasny was een opvallende verschijning met baardje en hoed en een zekere Weense en internationale, zelfs voor zijn omgeving exotische zwier.
Bij het museum werd hij hoofd van de afdeling Evertebrata (ongewervelden) en bleef dat tot eind november 1940, toen hij wegens zijn Joodse afkomst op last van de bezetter werd ontheven van zijn functie, gevolgd door ontslag. In 1942 ging hij formeel met pensioen. Gedurende de oorlogsjaren werkte hij gestaag door aan zijn wetenschappelijk onderzoek. Door zijn huwelijk met een niet-Joodse vrouw kreeg hij een tijdelijke vrijstelling van deportatie. Stiasny overleed op 12 juni 1946 in Leiden.
Het is niet bekend of Gerda Stiasny-Wijnhoff wetenschappelijk actief geweest in de tijd dat zij in Leiden woonachtig was. Wel was zij maatschappelijk actief. Ze was een verdienstelijk alt-zangeres en bestuurslid van de Armenraad en het Leidse Brokkenhuis.
Op internet staan verschillende biografieën met ruime aandacht voor zijn wetenschappelijke betekenis. Ook is er een wetenschappelijke biografie te vinden in een boek over de geschiedenis van het Museum (zie literatuurlijst 1995K).
Het huis van de familie Stiasny werd begin 1964 gesloopt voor de herindeling van het gebied.

Zat Stiasny ondergedoken?

Gustav Stiasny op de schaats 1941.

De twee foto’s van Gustav Stiasny zijn afkomstig uit de collectie Stiasny.

Go to Locatie

Locatie

1200+ locaties

Go to verhaal

verhaal

1250+ verhalen

Go to Tijdlijn

Tijdlijn

900+ datums

Go to trefwoord

trefwoord

400+ trefwoorden