Stolperstein voor Leon van Gelderen

Gelderen, Leon van

Ir. Leon van Gelderen (1905), een zoon van Aron en Mietje van Gelderen-Koekoek uit de Vreewijkstraat, was als elektrotechnisch ingenieur werkzaam bij de Gemeentelijke Lichtfabrieken.  Van Gelderen zal in november 1940 van zijn functie in overheidsdienst zijn ontheven. Mogelijk is hij daarna nog als volontair bij de Lichtfabrieken gebleven. In… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Rameau, Willem

Willem Rameau (1876-1965) was jarenlang koster van de Pieterskerk. Op 27 november 1940, daags na de onrust in de academische wereld naar aanleiding van de protesten tegen het ontslag van de Joodse medewerkers, kreeg hij bezoek van drie personen. Het waren mr. Ph. J. Idenburg, prof.dr. J.N. Bakhuizen van den… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Studentenhuis Mon Repos

Tijdens de renovatie in 2005 werd in dit pand in een vals plafond een exemplaar gevonden van de rede die professor Rudolph Cleveringa op 26 november 1940 hield na het ontslag van alle joodse medewerkers van de Leidse universiteit. Waarschijnlijk is het gevonden document daar verstopt uit angst voor de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
ooggetuigen van 26 november

Ooggetuigen van een bewogen dag: 26 november 1940

De naam van prof. R. Cleveringa is onverbrekelijk verbonden met de gedenkwaardige dinsdag 26 november 1940. In een met studenten volgepakt Groot Auditorium hield hij ’s ochtends een toespraak over het ontslag, dat de Joodse medewerkers van de Leidse universiteit boven het hoofd hing. … verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Drion, Huib

De student rechten Huib Drion (1917-2004) voelde zich al vroeg geroepen om de politiek van de bezetter aan de kaak te stellen. Vanaf eind september 1940 vervaardigde hij met zijn broer Jan een illegaal blad voor de studentenwereld: De Geus (onder studenten). Op 26 november 1940 was hij aanwezig in… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Barge, prof. dr. J. A. J.

Prof. dr. Johannes Antonius James (Ton) Barge (1884 – 1952) was sinds 1919 hoogleraar geneeskunde aan de Leidse Universiteit, met als leeropdracht anatomie en embryologie. Hij was de eerste rooms-katholieke hoogleraar die aan de protestantse universiteit werd benoemd. Als rector-magnificus in de jaren 1937-1938 liet hij duidelijk zijn afkeer blijken… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Benthem Jutting, Willemien van

Mien van Benthem Jutting (1920-2010) had net haar propedeutisch examen theologie gehaald toen zij op 26 november 1940 ’s middags een college van de theoloog prof. L.J. van Holk bijwoonde. Van Holk reageerde op de gebeurtenissen van die ochtend, toen er na een toespraak van prof. R. Cleveringa commotie was… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .