Gelderen, Leon van

Gepubliceerd op

Ir. Leon van Gelderen (1905), een zoon van Aron en Mietje van Gelderen-Koekoek uit de Vreewijkstraat, was als elektrotechnisch ingenieur werkzaam bij de Gemeentelijke Lichtfabrieken.  Van Gelderen zal in november 1940 van zijn functie in overheidsdienst zijn ontheven. Mogelijk is hij daarna nog als volontair bij de Lichtfabrieken gebleven. In ieder geval werd hij in 1941 definitief ontslagen.

Na het behalen van zijn diploma elektrotechnisch ingenieur gaf hij jarenlang bijles in radiotechniek, wiskunde en mechanica aan leerlingen die voor verschillende diploma’s studeerden.. Verder was hij radiomonteur.

Van Gelderen was ook een enigszins bekende vioolspeler en gaf vioolles. Hij trad plaatselijk regelmatig op als violist. In 1936 trad hij op in de Hooglandse kerk met de befaamde organist Feike Asma, die tot medio 1943 de vaste bespeler was van het orgel in die kerk. Een jaar later was hij te horen voor de Philips-omroep in Nederlands-Indië. In augustus en september 1940 gaf hij wederom met Feike Asma een concert in de Hooglandse kerk.

Hoewel hij niet als zodanig bij de Leidse politie geregistreerd heeft gestaan is hij vermoedelijk ondergedoken en opgepakt, want hij arriveerde op 16 december 1943 in Westerbork. Op 25 januari 1944 ging hij op transport naar Auschwitz. Zijn sterfdatum is vastgesteld op 31 mei 1944, maar mogelijk was hij al eerder overleden. Leon van Gelderen was ongehuwd.

Tekst gewijzigd op 4 november 2021.