Een Germaanse tentoonstelling

De tentoonstelling Wat Aarde Bewaarde veroorzaakte eind 1942 flinke spanningen in het Rijksmuseum voor Oudheidkunde. De nationaalsocialistische archeologie was in opkomst. Zou het museum misschien een Germaans museum worden?
verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 19/12/2020

Bursch, Frans

De conservator F. Bursch van het Rijksmuseum voor Oudheden staat vooral bekend om zijn opgravingen in de Oekraïne. Maar er waren meer problemen. Zijn gedrag overschaduwd zijn wetenschappelijk werk van vóór de oorlog…. verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 19/12/2020

De Javamens overleefde het bombardement

Op 11 december werd het Natuurwetenschappelijk Museum in het oude Boerhaave laboratorium aan de Steenstraat getroffen door een bom afgeworpen door een Engels toestel. Een deel van de zijmuur werd verwoest en er vielen vijf slachtoffers. In het gebouw was een deel van de collectie Dubois opgeslagen, die aan het… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 10/12/2019

Natuurwetenschappelijk Museum

Tijdens het bombardement op de stationsbuurt op 11 december 1944 viel een afgezwaaide (of slecht gemikte) bom op het oude Boerhaave laboratorium aan de Steenstraat. De zijmuur met halfronde uitbouw werd verwoest, waarbij vijf personen de dood vonden. Het gebouw had deel uitgemaakt van het complex van het Academisch Ziekenhuis,… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 10/12/2019

Rijksmuseum van Natuurlijke Historie

Het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie (ook wel Natuurhistorisch Museum genoemd) was opgericht in 1820 en in het eerste kwart van de 20e eeuw gehuisvest in het pand aan de Raamsteeg. Het hoorde bij de Rijksuniversiteit: de curatoren van de RUL waren ook curatoren van het museum. Het museum beheerde een… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 10/12/2019

Pesthuis

Het Pesthuis, een gebouw uit de 17e eeuw, was sedert 1925 buiten gebruik.In 1939 werd het in gebruik genomen door het Nederlandse leger, dat er een compagnie van de Intendance in huisvestte. Na de capitulatie werden plannen gemaakt om er het Legermuseum in te vestigen, dat toen gevestigd was in… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 09/04/2018

Rijksmuseum voor Volkenkunde

Een bijna nieuw museum Toen begin september 1939 de oorlog uitbrak, was het Rijksmuseum voor Volkenkunde nog niet eens twee jaar gevestigd in het oude gebouw van het Academisch Ziekenhuis. Op 30 november 1937 was het museum geopend door de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen prof. J.R. Slotemaker de… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 07/12/2017