Tijn-Lubinski, familie Van

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Louis van Tijn (1905) was chef van het modemagazijn Gerzon aan de Breestraat 142-144. Het gezin met twee kleine kinderen werd op 17 maart 1943, tijdens de laatste razzia in Leiden, opgehaald en naar Westerbork overgebracht. Daar ontvingen ze een flink aantal pakketten en brieven van bevriende families uit de Tiboel Siegenbeekstraat. De Van Tijns stuurde enkele brieven uit Westerbork terug.
Op 11 mei werd de familie op transport gezet naar Sobibór. Rachel van Tijn-Lubinski (1907), Esther (1934) en Izaäk (1938) werden daar bij aankomst op 14 mei direct vergast, maar Louis werd van daar uit verder naar het kamp Dorohucza getransporteerd, waar hij turf moest steken. Hij mocht of moest tweemaal een briefkaart schrijven naar de familie Koekkoek, die hen vele pakketten had gestuurd. Uiteraard schreef hij dat het hem goed ging.
In de nacht van 3 op 4 november 1943 werden vele werkkampen, waaronder Dorohucza, geliquideerd (in wat bekend staat de Aktion Erntefest) en alle nog aanwezige gevangenen vermoord. De officiële overlijdensdatum van de slachtoffers is echter 30 november 1943.

Over het lot van de gezinnen Bloemkoper en Van Tijn, beide uit de Tiboel Siegenbeekstraat, schreef R.E. Taselaar in 2005 een artikel in het Jaarboek van de Dirk van Eck-Stichting  (literatuurlijst 2005C, ook op internet).