Jacobs, Jacques

Jacques Jacobs (1877) was directeur van de Fabriek voor Metaal Preserve, gevestigd aan de Maredijk. Hij woonde zelf alleen boven de zaak, zijn echtgenote was al lang voor de oorlog overleden. Er is weinig bekend over dit bedrijf en over de lotgevallen van Jacobs. In ieder geval overleefde hij de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Garnade, Samuel

De Oude en Nieuwe Boekhandel werd in het kader van de arisering door Omnia Treuhandgesellschaft m.b.H. onder beheer gesteld van en Liquidationstreuhänder. Het was dus de bedoeling deze boekhandel, die al twintig jaar in Leiden was gevestigd, op te heffen. Garnade verkocht vooral medische, natuurwetenschappelijke en kunstboeken alsook romans. Kennelijk… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Vries, L. de

De winkelier De Vries verkocht huishoudelijke apparaten. Hij was actief lid van de NSB, begunstigend lid van de Germaanse SS en wijkhoofd van de Nederlandse Volksdienst. Nadat hij eerst Verwalter was geweest, nam hij met ingang van 1 oktober 1942 de zaak over van de Joodse familie Blitz-Polak op Haarlemmerstraat… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Confectiefabriek Hartogs

Confectiefabriek Hartogs had zich in Leiden gevestigd, omdat het bedrijf in Rotterdam tijdens het bombardement van 14 mei 1940 compleet was verwoest. Hartogs vervaardigde hoofdzakelijk overhemden. In mei 1941 werd een Verwalter aangesteld. Oprichter en eigenaar Salomon Hartogs overleed kort daarop op 4 augustus, zijn vrouw Judith Hartogs-de Jong overleefde… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Ginsberg, Jakob

Jakob Ginsberg was geboren in 1886 in Lodz, tegenwoordig Polen, maar destijds gelegen in het Tsaristisch Rusland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam hij naar Leiden en werd daar een bekende figuur met een boekantiquariaat annex universiteitsboekhandel aan het Kort Rapenburg en een kiosk nabij het station. De winkel van Ginsberg… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Nathansohn, Fritz

Fritz Nathansohn (1909) was geboren in Hannover. Zijn ouders woonden in Utrecht. Hij werd eind 1935 beherend vennoot van de nieuwe winkel  Wifrana, een zaak in tafel-, leder-, sport-, luxe- en patentartikelen, tassen, toilet- en reisartikelen. In 1942 woonde hij, vermoedelijk daartoe gedwongen wegens de onteigening van zijn winkel, in… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Loeb-Rose, familie

Ernst (1878) en Jenny (1878) Loeb-Rose hadden vijf kinderen, waarvan er twee uit huis waren. Drie van hen overleefden de oorlog. Hun zoon Hans (1905) was in 1942 getrouwd en woonde in Amsterdam; zij stierven beiden in KZ Bergen-Belsen. Moeder en de drie nog thuiswonende kinderen werden gedeporteerd en belandden… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Engel-van Gelderen, familie van

Het bejaarde echtpaar Isidoor en Mattje van Engel-van Gelderen hadden een wijnhandel. Hun zoon Benno pleegde op 31 december 1941 zelfmoord in Katwijk. Hij was 26 jaar oud. Hun huis werd op 1 augustus 1943 verkocht door het ANBO, de zaak werd in augustus 1943 onder bewind gesteld van Omnia… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .