Medisch Contact en de Artsenkamer

In de zomer van 1941 probeerde de Bezetter controle te krijgen over de Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, de beroepsvereniging van de Nederlandse artsen, door een NSB’er in het bestuur te benoemen. Veel leden zegden hun lidmaatschap op en de organisatie werd eind 1941 ontbonden. Daarvoor in de plaats… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Hartmann, Arnoldus

De hoofdagent van de Leidse politie Arnoldus Hartmann (1901) kreeg in juni 1943 de opdracht mee te werken aan de arrestatie van enkele artsen door de Sipo/SD. Hartmann en zijn collega’s E. Beens, R. Mulder en A. Plekkringa weigerden aan die opdracht te voldoen. Ze werden gearresteerd en overgebracht naar… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Beens, Egbert

De hoofdagent van de Leidse politie Egbert Beens (1907) kreeg in juni 1943 de opdracht mee te werken aan de arrestatie van enkele artsen door de Sipo/SD. Beens en zijn drie collega’s A. Hartmann, R. Mulder en A. Plekkringa weigerden aan die opdracht te voldoen. Ze werden gearresteerd en overgebracht… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Snellen, Herman

De cardioloog Herman Snellen (1905-1998) raakte in 1941 betrokken bij de illegale organisatie Medisch Contact en werd plaatselijk hoofd. In 1942 nam hij via zijn collega Wim Storm een joods jongetje in huis. Na de bevrijding was Snellen enige tijd betrokken bij Nederlands Volksherstel in Oegstgeest en het Militair Gezag…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Plekkringa, Ane

De hoofdagent van de Leidse politie Ane Plekkringa (1897-1983) kreeg in juni 1943 de opdracht mee te werken aan de arrestatie van enkele artsen door de Sipo/SD. Plekkringa en zijn drie collega’s E. Beens, A. Hartmann en R. Mulder weigerden en werden gearresteerd. Ze werden overgebracht naar het concentratiekamp Vught… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Het gezin Mulder na de oorlog

Mulder, Marinus

De hoofdagent van de Leidse politie Marinus Mulder (1904) kreeg in juni 1943 de opdracht mee te werken aan de arrestatie van enkele artsen door de Sipo/SD. Mulder en zijn collega’s E. Beens, A. Hartmann en A. Plekkringa werden gearresteerd en overgebracht naar het concentratiekamp Vught. In augustus werd het… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .