Vliegtuigcrash 14 april 1941

Op Tweede Paasdag 14 april 1941 rond vijf uur ’s middags komt met een grote klap een Engelse bommenwerper neer op de Stadskweektuin aan de Nachtegaallaan. De drie bemanningsleden zijn er niet in geslaagd het toestel op tijd te verlaten en vinden de dood. Het toestel, een Bristol Blenheim, is… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Lipse, Jacobus

Jacobus Lipse (1902) stierf op 25 november 1942 in Trier (D). De weduwe plaatste enkele dagen later een overlijdensadvertentie in het Leidsch Dagblad, waarin sprak is van “een noodlottig ongeval”, een verhullende formulering die verplicht werd gebruikt. Bijzonder bij dit overlijden is, dat het stoffelijk overschot van de overledene klaarblijkelijk… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Groot, Willem de

Rechercheur van de Leidse politie Willem de Groot ontwikkelde zich in 1943 met zijn collega Adrianus Biesheuvel tot een koppel beruchte jodenjagers. Samen arresteerden zij meer dan 160 ondergedoken Joden, niet alleen in Leiden, maar ook in andere plaatsen. De Groot werd eind 1942 aangesteld bij de Documentatiedienst, de politieke… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Huisman, Johannes

In de vroege ochtend van 1 december 1944 werd de Leidse politieagent Johannes Huisman op de Volmolengracht doodgeschoten. Hij was toen 41 jaar oud. In het fotoboek Leiden 40-45 wordt zijn dood aangemerkt als moord, terwijl een artikel in het Leids Jaarboekje uit 1995 wat neutraler spreekt over ‘de dood… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .