Vliegtuigcrash 14 april 1941

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Op Tweede Paasdag 14 april 1941 rond vijf uur ’s middags komt met een grote klap een Engelse bommenwerper neer op de Stadskweektuin aan de Nachtegaallaan. De drie bemanningsleden zijn er niet in geslaagd het toestel op tijd te verlaten en vinden de dood. Het toestel, een Bristol Blenheim, is nog geen twee uur daarvoor in Norfolk opgestegen om doelen in het kustgebied aan te vallen. De oorzaak van de crash is nooit vastgesteld.
De stoffelijke resten van de bemanning worden drie dagen later begraven bij het Groene Kerkje in Oegstgeest met militaire eer van de Wehrmacht.
Deze begrafenis kreeg een politiek staartje toen de volgende dag burgemeester A.J. van Gerrevink werd gearresteerd. Volgens de overlevering zou hij die dag op de begrafenis van een aantal omgekomen Engelse vliegeniers in een toespraak al te lovende over deze mannen hebben gesproken, maar volgens de website oorlogsgravenoegstgeest.nl berust dit verhaal op ‘hardnekkige geruchten’ , die na zijn arrestatie in omloop zijn gekomen en sedertdien een eigen leven zijn gaan leiden. Wij nemen graag aan dat deze geruchten onjuist waren, maar een andere reden voor de arrestatie is niet bekend. Waarschijnlijk heeft Van Gerrevink zich dan weliswaar niet in een toespraak, maar wel in het openbaar zijn mening geuit. Vanwege zijn arrestatie was hij afwezig bij de onthulling van het oorlogsmonument bij het Haagsche Schouw op 26 april 1941. Van Gerrevink werd op 15 juni vrijgelaten en ging per 1 maart 1942 met gewoon pensioen.