Indonesische vlag

Soejono, Irawan

In september 1940 begon Raden Mas Irawan Soejono (1920) een studie aan de Leidse universiteit, waarschijnlijk Indisch recht. Het gezin met vier kinderen was in 1934 (opnieuw) in Den Haag komen wonen. Beide ouders behoorden tot de Javaanse adel. Zijn vader was ambtenaar op het ministerie van Koloniën. De ouders… verder lezen ».

Roemah Indonesia

Al jaren waren Indonesiërs is Leiden een vertrouwde verschijning. Dat had uiteraard te maken met de studies Indisch recht en Indologie aan de Rijksuniversiteit. In de Hugo de Grootstraat op nummer 12 waren in de jaren dertig verschillende organisaties van Indonesiërs gevestigd. In 1936 was een nieuwe culturele en sociale… verder lezen ».

De Bevrijding

Het boek van Lydia Winkel en H. de Vries, De Ondergrondse pers 1940-1945 (derde druk Amsterdam 1989) vermeldt het volgende: De Perhimpunan Indonesia (Indonesische vereniging, opgericht in 1908) zou reeds spoedig na de capitulatie van Nederland in mei 1940 een blad uitgegeven hebben, alleen voor Indonesiërs bestemd. De titel luidde… verder lezen ».

De Vrijheid

De Vrijheid verscheen enkele malen in november en december 1944. Het werd gedrukt in een oplage van 2000-3000 exemplaren. De uitgave werd aanvankelijk in samenwerking met Kroniek van de Week vervaardigd door de groep, welke tevens De Bevrijding uitgaf, en was vrijwel geheel gewijd aan de toekomst van Indonesië. Toen… verder lezen ».