Schoolgebouw Noordeinde 1

Aan het Noordeinde op nummer 1 was de lagere school van de Eerste Leidsche Schoolvereniging gevestigd. Het schoolhoofd Harmen Douma werd op 4 januari 1944 in het kader van een Silbertanneactie vermoord als represaille voor de aanslag op de directeur van het Leidse arbeidsbureau een dag eerder. Ook de conrector… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Marquenie, Willem

Willem Marquenie (1904) woonde met vrouw en kinderen in een huisje in de Susanna Klinkertstraat, een zijstraatje van de Langegracht bij de gemeentelijke reinigings- en ontsmettingsdienst. Het straatje was vóór de oorlog al ernstig in verval, maar is pas ruim na de oorlog gesloopt en in de vergetelheid geraakt. Toch… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Charles Olke van der Plas

Charles Olke van der Plas (1920) studeerde mijnbouw aan de Technische Hogeschool te Delft. In mei 1940 wilde Ok, zoals hij werd genoemd, al naar Engeland gaan, maar hij kwam niet ver. Eind 1941 ging hij opnieuw op weg maar werd in de buurt van Lyon gepakt. Hij wist te… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Stokhuijzen, Wim

Wim Stokhuijzen (1926) was medewerker van het illegale blad Kroniek van de Week . Hij was betrokken bij de vervaardiging in Alphen aan den Rijn, waar het blad werd gestencild bij een oom van Piet Vromans. Vromans werd bij een inval door de Leidse Landwacht in de huizen van Piet… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Vromans, Piet

Piet Vromans (1922) woonde in Zoeterwoude en werkte in Den Haag als controleur bij Van Gend & Loos. Hij behoorde tot de groep van Piet van Manen en was medewerker van het illegale blad Kroniek van de Week. in Alphen aan den Rijn. Daar werd het blad gestencild bij een… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Steijn, Aad van

Adriaan van Steijn (1918) was lid van de Raad van Verzet (RVV) en werd in 1944 ook lid van de RVV-sectie van de Leidse Binnenlandse Strijdkrachten. Als lid van de RVV nam hij deel aan diverse overvallen en inbraken. Op 29 oktober 1943 werd hij gearresteerd door de rechercheurs Biesheuvel… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Meeuwse, Jan

Jan Meeuwse (1917)  studeerde Indisch recht aan de Leidse universiteit en behaalde in 1938 zijn kandidaatsexamen. Hij was geboren in Nederlands-Indië en had verder geen familie in Nederland. Omdat hij door verder onbekende omstandigheden geen toelage meer ontving moest hij zijn studie noodgedwongen staken en werd reclametekenaar. Na een jaartje… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Hollebeek, Nico en Johan

Vader Nico (1887) en zoon Johan Hollebeek (1922) werden tijdens een gezamenlijke actie van de Leidse politie en de Sipo/SD uit Rotterdam in de avond van 30 december 1944 thuis opgepakt met nog enkele andere personen. Enkele rechercheurs bleven in het lege huis achter en arresteerden de volgende dag werden… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .