Beune, rector L. A. J. M.

De rooms-katholieke priester L.A.J.M. (Leo) Beune (1886-1954) werd in 1934 rector van het nieuwgebouwde Liduinahuis aan de Zoeterwoudse Singel 33, een tehuis en een school voor ‘achterlijke voogdijkinderen’, zoals dat toen heette. De school en het tehuis werden geleid door de zusters van de Voorzienigheid, de Congregatie der Arme zusters… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 27/02/2018
Kindertransporten IKB aanmeldingformulier

Kindertransporten

Naar de boeren is de titel van een boek over de uitzending van stadse “bleekneusjes” naar het platteland om aan te sterken. De auteur beschrijft hoe in de Hongerwinter vele duizenden kinderen vanuit de grote steden met schepen of per vrachtwagen naar de noordelijke en oostelijke  provincies werden gebracht. In… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 06/03/2017

Stoffels-van Brussel, Hijme en Eem

Zonder twijfel is Hijme Stoffels (1907-1975) een van de centrale personen uit de Leidse illegaliteit geweest. Over zijn activiteiten is veel bekend, maar vreemd genoeg weten we nauwelijks hoe hij te werk is gegaan. Stoffels was weliswaar een centraal figuur, maar, precies als een spin in het web, solitair. Hijme… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 01/08/2016