Kindertransporten

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Naar de boeren is de titel van een boek over de uitzending van stadse “bleekneusjes” naar het platteland om aan te sterken. De auteur beschrijft hoe in de Hongerwinter vele duizenden kinderen vanuit de grote steden met schepen of per vrachtwagen naar de noordelijke en oostelijke  provincies werden gebracht. In scherpe tegenstelling tot Den Haag lijkt er van een omvangrijke uitzending in Leiden geen sprake te zijn geweest. Tot nu toe zijn er maar twee bekend. Van één weten we zo goed als niets, alleen dat het heeft plaatsgevonden. De ander vertrok per schuit vanaf het Rapenburg naar Amsterdam. Daarvan is in ieder geval nog het verhaal van één persoon, die als kind van vijf jaar meeging, bekend.
Het is zeker dat die transporten werden georganiseerd onder verantwoordelijkheid van het Interkerkelijk Bureau (IKB), een samenwerkingsverband van een aantal kerkgenootschappen, waarin ook een “buitenkerkelijke groep” participeerde. Er is wat documentatie over en er is destijds een aanmeldingsformulier gedrukt.

Wie weet er meer over deze kindertransporten? We zijn op zoek naar mensen die destijds zijn meegegaan. Maar ook verhalen “van horen zeggen” zijn welkom.