Voogd, Herman de

In Kort Amerikaans beschrijft Jan Wolkers onder meer een man, die zijn enige medeleerling van Ars Aemula Naturae blijkt te zijn, Hij noemt hem “De Spin”, maar zijn ware naam was Herman de Voogd (1910-1980). Wolkers beschrijft hem als een zonderling figuur, die bij zijn zwijgende moeder woont, een weduwe…. verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 08/11/2020

Iterson-Knöpfle, Olga en Constant van

Olga van Iterson-Knöpfle (1879-1961) was aan het begin van de bezetting lerares van  Ars Aemula Naturae. Haar man Constant (1876-1950) was een gepensioneerde keel- neus- en oorarts. De kunstschilder en tekenares Olga Knöpfle was in Duitsland geboren en had in Londen en Antwerpen gestudeerd. NSB Bij hen in huis woonde… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 27/03/2019

Bouwmeester, Goosen Egbert

Goosen Egbert Bouwmeester  was al voor de oorlog leraar tekenen en schilderen aan de Leidse Teken- en Schilderacademie Ars Aemula Naturae.  Bouwmeester was in 1897 geboren in Rotterdam en had gestudeerd in Antwerpen. Na te hebben gewerkt in Keulen, Bonn, Parijs en Antwerpen kwam hij in 1933 naar Leiden. Bouwmeester… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 27/03/2019

Wolkers, Jan

Voor de beeldend kunstenaar en schrijver Jan Wolkers (1925-2007) is de Tweede Wereldoorlog een bijna allesbepalende periode van zijn leven geweest. In vele romans, verhalen en essays heeft hij zijn ervaringen, gevoelens  en indrukken een literaire vorm gegeven. Ook heeft hij een aantal monumenten gemaakt, waarvan het Auschwitzmonument in Amsterdam… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 12/04/2018

Ars Aemula Naturae

Ars Aemula Naturae (Kunst wedijvert met de natuur) is de oudste kunst- en tekenacademie van Leiden en is sinds 1859 in dit pand gevestigd. Eind jaren dertig maakte Ars een relatieve bloeiperiode door met jaarlijkse exposities van leerlingen. De academie stond onder leiding van mw. Olga van Iterson-Knöpfle, een in… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 12/04/2018

Avondtekenschool

De Avondtekenschool stond onder auspiciën van de RK Volksbond en maakte gebruik van de gemeentelijke  school in de Paul Krugerstraat. De school bood een vierjarige opleiding voor heel uiteenlopende tekenvakken. De nadruk lag op de ontwikkeling van tekenvaardigheiden toepassing in ambachten en het bedrijfsleven, zoals reclame- en decorschilderen. Maar ook… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 12/04/2018