Iterson-Knöpfle, Olga en Constant van

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Olga van Iterson-Knöpfle (1879-1961) was aan het begin van de bezetting lerares van  Ars Aemula Naturae. Haar man Constant (1876-1950) was een gepensioneerde keel- neus- en oorarts. De kunstschilder en tekenares Olga Knöpfle was in Duitsland geboren en had in Londen en Antwerpen gestudeerd.

Lidmaatschapskaart NSB 1942NSB
Bij hen in huis woonde Goosen Egbert  Bouwmeester, leraar van Ars Aemula. Alle drie waren ze lid van de NSB. Na de capitulatie in mei 1940 vormden mw. Van Iterson en Bouwmeester, die elkaar in Antwerpen hadden leren kennen, de nieuwe directie van Ars Aemula.

Zwemmen
Bouwmeester en het echtpaar Van Iterson kenden elkaar ook op andere manier. Van Iterson was oprichter en jarenlang voorzitter van de Leidsche roei- en zeilvereniging Die Leythe. Ook Bouwmeester was daar lid van. In dat jaar maakte hij een film over de club. In 1937 waren beide mannen commissaris van de NV Leidsche Overdekte Bad- en Zweminrichting “De Overdekte” aan de Haarlemmerstraat 262. Een jaar later werd Bouwmeester waarnemend directeur. Ook waren beiden voor de oorlog politiek actief. In 1939 waren ze lid van de (kies)vereniging Gemeentebelang, die met lijst 8 aan de gemeenteraadsverkiezingen van 1939 meedeed. Vier jaar eerder had Bouwmeester op de lijst van het Verbond voor Nationaal Herstel gestaan.