mensen maken mee
Mizee, Elle
Volgens een naoorlogse lijst met namen van illegale werkers was Elle (GabriĆ«lle) Mizee (1923-1993) medewerkster van de Kroniek van de Week…. verder lezen ».
Volgens een naoorlogse lijst met namen van illegale werkers was Elle (GabriĆ«lle) Mizee (1923-1993) medewerkster van de Kroniek van de Week…. verder lezen ».
Piet Martijn (1902) was bij het uitbreken van de oorlog in mei 1940 werkzaam bij de Leidse lichtfabriek. Voor de oorlog was hij actief lid van het NVV en stemde SDAP. Al snel na de capitulatie kwam hij in contact met mensen van het illegale blad De Waarheiden ging meewerken… verder lezen ».
Het blad Ik Zal handhaven was het eerste illegale blad, dat in Leiden zelf werd vervaardigd. Het eerste nummer verscheen al in de herfst van 1940. Verdere bijzonderheden staan vermeld in het standaardwerk over de illegale pers in Nederland Lydia Winkel en H. de Vries, De Ondergrondse pers 1940-1945 (nr…. verder lezen ».
Bij Handelsdrukkerij en advertentiebureau J. Karstens zouden vele illegale bladen zijn gedrukt, maar daarover bestaat geen verdere informatie. De enige bron is een vermelding in het boek van Lydia Winkel, De ondergrondse pers 1940-1945, bij nummer 476 (Het Nieuwe Rijk). Desondanks is het zeer wel mogelijk dat Karstens illegale (of… verder lezen ».
C. en T. Werkhoven waren volgens een lijst met namen van illegale werkers medewerkers van het illegale blad Kroniek van de Week…. verder lezen ».
De Vrijheid verscheen enkele malen in november en december 1944. Het werd gedrukt in een oplage van 2000-3000 exemplaren. De uitgave werd aanvankelijk in samenwerking met Kroniek van de Week vervaardigd door de groep, welke tevens De Bevrijding uitgaf, en was vrijwel geheel gewijd aan de toekomst van IndonesiĆ«. Toen… verder lezen ».
Ed van de Voort was zeer actief bij verschillende Leidse illegale bladen. Hij begon als medewerker van Kroniek van de Week. Direct na D-Day kwam hij met een eigen gestencilde uitgave, Invasie-nieuws, dat slechts korte tijd, van 7 juni tot eind augustus 1944, tweemaal per week in een oplage van… verder lezen ».
Jan van Stralen (1921-1993) was na het behalen van zijn gymnasiumdiploma in Den Haag gaan werken. In 1943 kreeg hij contact met enkele personen die betrokken waren bij de uitgave van het oudste Leidse illegale blad Ik zal handhaven. Een van hen was Jan Geijsman. Van de oorspronkelijke groep waren… verder lezen ».