Bruijn, Cornelis de

Na de Bevrijding werd Cornelis de Bruijn (1892-1975) van 5 juli tot 1 september 1945 commandant van het interneringskamp voor politieke verdachten in de Doelenkazerne. De opzet van dit kamp was al in de laatste maanden van de Bezetting geregeld door de Binnenlandse Strijdkrachten. Daar was hij ook officier van,… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 25/03/2020

Kantongerecht

Gedurende de bezetting kreeg het kantongerecht naast de normale zaken overtredingen te berechten van enkele speciale regelingen zoals de spertijd of verduisteringsvoorschriften. Na de bevrijding werden er zittingen gehouden van het Leids tribunaal, dat belast was met de berechting van politieke verdachten in het kader van de Bijzondere Rechtspleging. Hier… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 24/09/2018

Nederlands Beheersinstituut

Het Nederlandse Beheersinstituut (NBI) was een instelling die in augustus 1945 na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht als onderdeel van de Raad voor Rechtsherstel onder de Afdeling Beheer. Het instituut was in de periode 1945-1967 belast met het opsporen, beheren en eventueel liquideren van vermogens van politieke delinquenten, vijandelijke vermogens… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 09/04/2018

Wittepoortkazerne

Tijdens de mobilisatie lag in deze kazerne een batterij van IV Depot Artillerie. De soldaten waren rekruten, die op 10 mei 1940 pas enkele maanden, soms nog niet eens enkele weken in dienst waren. Desondanks werden ze ingezet bij de strijd om vliegveld Valkenburg. Gedurende de oorlog waren er diverse… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 09/04/2018

Gemeentelijke HBS voor jongens

Eind november 1940 werd de Joodse leraar Nederlands Bernard Noach ontslagen. In september 1941 moest de toegang worden ontzegd aan twee Joodse leerlingen, Benjamin Meijer en Johnny van der Sluis. Ze moesten voortaan naar een Joodse school. Aan de school was één van de weinige bekende leraren met een NSB-lidmaatschap… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 19/07/2016