Maaskant, Piet

Piet Maaskant sneuvelde op 8 april 1944 bij een overval op het Katwijkse gemeentehuis door leden van de knokploegen van Johannes en Marinus Post. Doel was een hoeveelheid distributiebescheiden buit te maken. Maar de dienstdoende agent kreeg argwaan, trok zijn pistool en schoot Maaskant dood. Maaskant, 22 jaar oud, was… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Spoor-de Groot, Dick en Rie

Het echtpaar Spoorde Groot dreef een tabakszaak en postagentschap. Zij boden onderdak aan de ondergedoken gebroeders Levie van nummer 15 in de straat. Via melkhandelaar Piet Linck in de Van Oldebarneveldtstraat kwamen zij in contact met de gebroeders Johannes en Marinus Post. Dick Spoor (1907-1993) ging deel uitmaken van de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Johannes en Marinus Post in Rijnsburg

Johannes en Marinus Post, twee bekende personen uit de Nederlandse illegaliteit, hebben vanaf eind 1943 korte tijd in Rijnsburg en Leiden verbleven. Hun namen zijn lichtelijk in de vergetelheid geraakt, maar gedurende lange tijd na de oorlog werd vooral Johannes gezien als een absolute held. Hij was de man geweest… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Egmond-van Kempen, Cor en C.J. van

Cor van Egmond (1904-1982) en zijn echtgenote C.J. van Egmond-van Kempen waren medewerkers van het district Leiden van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO). Hun namen komen voor op een lijst van namen van medewerkers van het district Leiden van de LO en op een lijst met illegale… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Linck, Piet

Melkhandelaar Piet Linck kwam in december 1943 via Theo Talboo uit Oegstgeest in contact met Marinus Post. Marinus Post en zijn KP gebruikten het huis van Linck enige tijd als thuisbasis, waar behalve Marinus onder andere ook ‘Arie’ (Arnold) Stramrood en ‘Frits ‘ (Willem Frederik) Smit verbleven (beiden gefusilleerd in… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Wel, Hugo van der

Hugo van der Wel (1922) was via Dirk Spoor in contact gekomen met de knokploeg van Marinus Post. Daarnaast verrichtte hij inlichtingenwerk voor de spionagegroep Albrecht. Hij deed onder meer mee aan de overval op het raadhuis van de gemeente Katwijk op 8 april 1944, uitgevoerd door leden van de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Lugthart, Herman

Herman Lugthart (1921-2005) was werkzaam op het distributiekantoor van de gemeente Katwijk. Hij werd door Marinus Post betrokken bij de voorbereidingen voor overval op dat kantoor, die plaatsvond op paaszaterdag 8 april 1944. Daarbij sneuvelde Piet Maaskant, lid van de KP van Marinus. Op verzoek van Marinus nam Lugthart daarop… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Post-Salomons, ds. Henk en Mien

Dominee Henk Post (1900-1982) was in augustus 1939 predikant predikant van de gereformeerde kerk in Rijnsburg geworden. Hij en zijn vrouw Mien Salomons (1904- 1969) raakten bevriend met de huisarts Edzard van der Laan en zijn vrouw Jobien, die ook aan het Rapenburg woonden. Het dorp was sterk Oranjegezind. Vanaf… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .