Strijdend Nederland

Het blad Strijdend Nederland (met de ondertitel ‘men rekent de uitslag niet, doch telt het doel alleen’) was een uitgave van De Nederlandse Verzetsorganisatie.  Het verscheen wellicht eind 1944 voor het eerst, maar in ieder geval werd het blad vanaf januari 1945 wekelijks vervaardigd. Eerst gestencild en vanaf 7 april… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Sterk-van Helmondt, Charles en Johanna

Johanna Sterk-van Helmondt (1917-2004) verhuisde met haar man Charles, een lithograaf, in maart 1940, dus kort voor het begin van de oorlog, naar Leiden. Daar ontmoette zij haar oude vriendin Thea de Jongh-Bakker, die haar later in contact bracht met de groep rond Lex Bernard. Bij Johanna thuis werd enige… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Koolbergen-van Acker, Claire

Claire Koolbergen-van Acker (1917) was koerierster van de groep van Lex Bernard. Haar man was als beroepsmilitair in krijgsgevangenschap gegaan. Bij haar thuis werd het blad van die groep, Strijdend Nederland, vervaardigd. Kort voor het einde van de oorlog kwam Jan Mulder, een lid van de groep, als onderduiker in… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Landsberg, Konrad

Konrad Landsberg was in 1901 geboren in Posen. Na en studie rechten werd hij advocaat, maar in 1933 werd het hem in Duitsland als Jood verboden zijn beroep uit te oefenen. Daarop vertrok hij naar Nederland en woonde in Den Haag. Toen hij in augustus 1942 een oproep voor Westerbork… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Wickel-Reitema, Frans en Lena

Frans Wickel (1912-1963) was instrumentenmaker bij de PTT, werkzaam in de telefooncentrale aan de Boommarkt. De meidagen van 1940 had hij doorgemaakt bij de luchtdoelartillerie in Geldermalsen. In 1943, toen de militairen werden opgeroepen om opnieuw in krijgsgevangenschap te gaan, legde hij deze oproep naast zich neer en werd daardoor… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Nicolaas, Corrie

Corrie Nicolaas was een dochter van de conciërge van het Volksgebouw. In 1943 kwamen er voor het eerst onderduikers in huis. Via een van hen, Jan Bakx, met wie zij na de oorlog in het huwelijk trad, kwam zij in contact met Lex Bernard en ging deel uitmaken van de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

De Nederlandse Verzetsorganiatie (NVO)

De Nederlandse Verzetsorganisatie was de nogal weidse benaming van een groep rond de Leidse illegale werker Lex Bernard. die vanaf september 1944 tot na de Bevrijding heeft bestaan. De NVO richtte zich op de hulp aan onderduikers en gaf in 1945 een eigen illegaal blad uit, Strijdend Nederland. Lex Bernard… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Bakx, Jan

De in Purmerend woonachtige Jan Bakx (1920) kwam in 1943 als onderduiker naar Leiden omdat hij zich niet wilde melden voor de hernieuwde krijgsgevangenschap. Via zuster Van ’t Wout van de Leidse Buitenschool kwam hij terecht in het Leidse Volksgebouw, waarin de Buitenschool was ondergebracht. Bij drukkerij Van Zijl (hoek… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .