Vente, Jacobus

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Jac. C. Vente deed in 1940 na het ontbinden der militaire politie zijn intrede bij het Leidse politiekorps. Hij was toen 23 jaar. Hij werd op 22 februari 1944 om 10 uur ’s ochtends aangehouden op verdenking van ‘jodenbegunstiging’.Het ging om het aannemen van een bedrag van fl. 10 en vijf meter graslinnen. Het bleek niet zozeer te gaan om een beschuldiging van corruptie, maar om een verdenking van ‘bedrieglijke handelingen met persoonsbewijzen, teneinde een Jood voor ontdekking te vrijwaren.’ Vente werd al een half uur later overgebracht naar de Sipo in Den Haag.

Het lijkt zeer waarschijnlijk, dat zijn arrestatie samenhangt met de arrestatie van Johannes Jacobus van der Burgh. Om 12.30 uur namelijk kwam er op het politiebureau een telefoontje binnen van een zeker Ritsema van de Haagse Documentatiedienst met het verzoek deze man en zijn vrouw te arresteren wegens jodenbegunstiging. Het politierapport spreekt merkwaardig genoeg over ‘Jodenvervolging’. Het genoteerde adres klopte niet, maar rond vijf uur ’s middags werd Van der Burgh daadwerkelijk opgepakt en anderhalf uur later door de Haagse rechercheur Heerkens opgehaald. Zijn vrouw bleef kennelijk buiten schot.

Vente werd tot drie jaar tuchthuisstraf veroordeeld en op 26 juni 1943 overgebracht naar Kamp Vught, waar hij begin augustus te werk werd gesteld in het Philips-kommando. Van Vught ging hij naar het PDA in Amersfoort en op 25 augustus 1944 naar Aken (D). Vente stierf in Bad Sassendorf (D) op 22 maart 1945.

Zijn naam wordt vermeld op een plaquette in het huidige Bureau van Politie, waarop de oorlogsslachtslachtoffers onder het personeel worden herdacht. De plaquette werd in 1947 onthuld in het toenmalige Bureau van Politie aan de Zonneveldstraat.
Commissaris R.J. Meijer, die zelf op last van de Bezetter was ontslagen vertelde bij die gelegenheid, dat Vente was gearresteerd op verdenking van ‘bedrieglijke handelingen met persoonsbewijzen, teneinde een Jood voor ontdekking te vrijwaren’.

Tekst aangevuld en gecorrigeerd op 29 januari 2021 en 3 februari 2022.