Bemmelen, Hans van

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Hans van Bemelen (1923-1997) was na zijn eindexamen gymnasium bij Philips in in Eindhoven gaan werken. Toen zijn vader, de hoogleraar strafrecht J. van Bemmelen,  als gijzelaar geïnterneerd zat in Sint-Michielsgestel (van 7 augustus 1942 tot 3 juni 1942) begon hij met het inzamelen van goederen voor de gijzelaars in St. Michielsgestel.

In 1943 besloot hij onder te duiken in verband met de arbeidsinzet en woonde enige tijd in Bilthoven. Met een vals persoonsbewijs durfde hij weer terug in Leiden te komen en betrok met Jan van Stralen een huis aan de Hooglandse Kerkgracht. Ten huize van prof. J. Barge ontmoette hij onder meer Jan van Stralen en Jim Barge, waarna hij toetrad tot de redactie van Kroniek van de Week.

Voor het blad was hij steeds opzoek naar papier, stencils en andere benodigdheden. Een tijdlang werd er gebruik gemaakt van papier van drukkerij IJdo. Toen dat op was liet men het oog vallen op papier dat bij uitgeverij/drukkerij Sijthoff lag opgeslagen. E. Eeckelaert had dat vernomen van Hyme Stoffels. Regelmatig werd er papier meegenomen, maar toen een grote partij werd ontvreemd en naar Van Gelder in Velsen te worden overgebracht nam de Duitse politie het papier in beslag. Al heel snel na de oorlog werd het aan Sijthoff geretourneerd.

Van Bemmelen werd geïnterviewd voor het project Ook in Leiden.

Tekst aangevuld op 17 februari 2022.