Brobbel-van-der-Kwast, familie

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

De tabakswinkel van de familie Brobbel werd tijdens het bombardement van 11 december 1944verwoest door een voltreffer. Vader Philippus (49 jaar), moeder Maria Brobbel-van der Kwast (48 jaar) en zoon Frits (18 jaar) werden slachtoffer.

Frits was leerling van de Christelijke HBS aan de Kagerstraat. Hij wordt herdacht op een plaquette in het Visser ’t Hooftlyceum.

Consi sigarettenHoewel het huis zwaar beschadigd was waren er nog bruikbare goederen in de restanten aanwezig. Ze werden onder toeziend oog van familieleden uit het huis gehaald en opgeslagen. De politie nam de handelsvoorraad van de sigarenwinkel, voor zover nog bruikbaar, in beslag. Er waren nog ruim 250 pakjes Consi en nog een flink aantal vooroorlogse sigaretten in voorraad. Van merken, zoals Mappleton, Westpoint, North State of Gold Flake waren er maar enkele pakjes.

Afbeelding: verpakkingen in particulier bezit. Consi was een zeer populair merk, verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Er is een aardige website over dit merk, dat in mei 1943 op de markt was gekomen. Volgens deze website was Consi een samentrekking van de naam Concentratie Nederlandse Sigaretten Industrie en werden de sigaretten door verschillende fabriakanten vervaardigd. De drie kleuren stonden voor verschillende kwaliteit en prijs. Alle Consi-sigaretten bestonden uit echte tabak (deels in Nederland geproduceerd) en niet uit surrogaat. Het groene pakje was het goedkoopst, 52 1/2 cent; het rode was meer dan tweemaal zo duur, namelijk fl. 1,20.
Belangrijker nog dan de prijs was de beperkte voorraad, waardoor winkeliers lang niet altijd aan de (toch al gerantsoeneerde) vraag konden voldoen.

Tekst bijgewerkt op 5 januari 2022.