Sluis-Cohen, familie Van der

Israël en Betje van der Sluis kwamen in 1937 met hun zoon Johnny vanuit Haarlem in Leiden wonen. Aan de Korte Mare op nummer 23 bestierden zij een winkel in herenconfectie met de naam het Hollandsch Kleedinghuis. Ze woonden boven de zaak. Het was één van de ruim 30 filialen van de NV Hollandsche Kleedingmaatschappij die gevestigd was in Naarden. Het concern vervaardigde herenkleding in eigen confectieateliers.

Israël (1885) en Betje Cohen (1995) werden op 6 maart 1943 vanuit Leiden afgevoerd naar Westerbork. Betje werd kennelijk op die datum uit het St. Elisabethziekenhuis opgehaald en kwam in Westerbork in de ziekenbarak terecht. Na ruim acht weken werd Betje klaarblijkelijk fit genoeg bevonden voor de tewerkstelling want het echtpaar ging op transport. Na aankomst in Sobibór op 30 april werden ze direct vergast.

Hun zoon Johnny (1924) zat waarschijnlijk niet in Leiden op school, maar hij zat in 1941 wel op het Joods lyceum in Den Haag. Johnny is ondergedoken. Hij stierf op 2 januari 1945 in KZ Neuengamme. Over hem is recentelijk nieuwe informatie bekend geworden. Die zal te zijner tijd worden gepubliceerd.

Bron: Joods Monument en enkele advertenties in de dagbladen.

De tekst van dit artikel is gewijzigd op 10 september 2020.

Go to Locatie

Locatie

1100+ locaties

Go to verhaal

verhaal

1100+ verhalen

Go to Tijdlijn

Tijdlijn

600+ datums

Go to trefwoord

trefwoord

400+ trefwoorden