Krediet, Chris

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Chris Krediet (1915-1975) was in 1937 naar Leiden gekomen om er Indisch recht te studeren. Hij had pas laat zijn HBS-diploma gehaald omdat hij een tijdje had gereisd in Zuid-Amerika. Zijn vader was huisarts in Wassenaar. Chris werd lid van het Leidsch Studenten Corps en werd een jaarclubgenoot van onder andere Erik Hazelhoff Roelfzema, Aad Robertson en Frits van der Schrieck. Net als verschillende andere medestudenten wilde hij graag naar Engeland, maar vond een andere methode dan om direct met een bootje vanaf het strand te vertrekken. Eind oktober 1940 monsterde hij aan als matroos op een schip in Delfzijl, net als Herman van Brero. Die mogelijkheid zou bekend worden onder de naam Zwaantje.

In Helsinki gingen ze van boord en reisden vervolgens naar Leningrad, Vladiwostok, Tokio (daar ontmoette hij Hugo Pos, die in 1940 was afgestudeerd), San Francisco om uiteindelijk in Canada aan te komen. Hij reisde verder naar Londen, waar hij in oktober aankwam. Daar ontmoette hij zijn clubgenoot Erik Hazelhoff Roelfzema en werd medewerker van Contact Holland. Na de opheffing werd hij jachtvlieger bij de RAF.

De vader van Chris werd een aanloopadres voor geheim agenten en leden van de Haagse Orde Dienst en voor diverse uit Engeland afkomstige geheim agenten.  Helaas werd Gerrit Krediet gearresteerd en overleed in het concentratiekamp Dachau op 21 februari 1945.