Leeuwen, D. H. van

Gepubliceerd op

Het hoekhuis Dahliastraat 25/Lammenschansweg heeft aan de kant van de Lammenschansweg een afwijkende gevel in vergelijking met de overige panden. Het is in oktober 1944 opgeblazen en na de oorlog herbouwd. Tijdens de oorlog was het Lammenschansweg 68.

Hier woonde D.H. Van Leeuwen met zijn gezin. Er waren regelmatig onderduikers in huis. Op een dag vroeg een onbekende vrouw hem onderdak te verlenen aan een man met een zender. Die man was jhr. mr. Robert de Brauw, een agent van het Bureau Inlichtingen van de Nederlandse regering in Londen die begin augustus was gedropt. De Brauw had eerst gewerkt vanuit Den Haag, maar toen het gebied ontruimd werd in verband met de lanceringen van de V2 zocht hij een adres in het hem bekende Leiden. In september verplaatste hij zijn zender naar Leiden. Vanuit dit huis maakte hij met zijn S-phone contact met overvliegende vliegtuigen om informatie door te geven voor de regering in Londen. De Duitsers wisten de zender uit te peilen en op 14 oktober volgde een inval waarbij De Brauw werd gearresteerd. Als straf werd het huis op 19 oktober 1944 opgeblazen.
Van Leeuwen had een adviesbureau voor verlichting en elektrotechniek. Een zoon zou bij een radiozaak naar onderdelen hebben gevraagd, wat overgebriefd zou zijn naar de Sipo/SD. In ieder geval reed er al enkele dagen een radiopeilwagen door de buurt. Bij Van Leeuwen zaten nog andere onderduikers in huis, wat het risico op uitlekken van het geheime werk heeft vergroot. De Brauw werd uiteindelijk overgebracht naar concentratiekamp Neuengamme en stierf op 4 mei 1945 in een buitenkamp. Van Leeuwen kreeg een vals persoonsbewijs van de ambtenaar Cor van Wijk.

Hij werd geïnterviewd voor het project Ook in Leiden.