Nicolaas-Nieuwenburg, Ab sr. en Louiza

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

In het Volksgebouw woonde de conciërge Ab Nicolaas sr. (1886-1961) met zijn vrouw Louiza Nieuwenburg (1878-1955) met hun twee kinderen. Nicolaas was al conciërge van het Volksgebouw vanaf de opening in 1919. Hun oudste zoon Ab Nicolaas jr. (1917) werd in de nacht van 1 op 2 april gearresteerd bij een poging naar Engeland te gaan met Mozes Brandon Bravo. De groep werd verraden en Nicolaas kwam terecht in concentratiekamp Sachsenhausen, maar overleefde de oorlog.
Ab sr., Louiza, hun dochter Corrie en de verloofde van Ab jr. Annie Piket werden medewerkers van de Nederlandse Verzetsorganisatie van Lex Bernard. Corrie kreeg verkering met de onderduiker Jan Bakx, met wie ze na de oorlog trouwde. In het Volksgebouw hebben tal van onderduikers een toevlucht gevonden.

Na de dood van Louize schreef Lex Bernard voor haar een in memoriam in De Nieuwe Leidsche Courant (18 juni 1955). Hij noemde haar de “moeder van alle onderduikers” omdat ze altijd zonder te klagen in alle stilte “ontelbaren” heeft geholpen. Het was de eerste maal dat iemand uit het verzet met zo grote waardering over een vrouw in de illegaliteit schreef.