Reisbureau Lissone-Lindeman

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Al tientallen jaren voor de oorlog was Lissone-Lindeman een gerenommeerd reisbureau met klanten uit de gegoede kringen. Het was ontstaan in Amsterdam in 1876 en was het eerste reisbureau van en Nederland en van het Europese continent. Alleen het Engelse Thomas Cooke was ouder.
Sinds 1936 was er een eigen kantoor aan de Leidse Breestraat. Behalve vakantiereizen in binnen- en buitenland verzorgde het bureau hotelreserveringen, verkocht het tickets voor evenementen, reisbiljetten voor scheepspassages en (internationale) spoorwegkaartjes. Ook kon men er vreemde valuta wisselen.

Lissone LindemanHet uitbreken van de oorlog in september 1939 zorgde voor een vrijwel volledige stagnatie van buitenlandse vakantiereizen, waarmee een belangrijke bron van inkomsten wegviel. Waarschijnlijk kon men bij Lissone-Lindeman al langer reisverzekeringen afsluiten, maar in de oorlogsjaren kon men bij de aanschaf van een treinkaartje voor tien cent extra ook een speciale ongevallenverzekering afsluiten voor één dag.

Afbeelding in particuliere verzameling.