Buitenveld, Sietske

Eind 1938 komt Sietske Buitenveld (1917) naar Leiden om te worden opgeleid tot verpleegster in het Academisch Ziekenhuis. Hoewel afkomstig uit een Fries dorpje, Roordahuizum, is zij geen doorsnee plattelandsmeisje, maar behoorlijk politiek bewust. In haar geboortedorp had de non-conformistische ‘rode’ dominee Benjamin Boers bijna veertig jaar een grote invloed… verder lezen ».

Wolkers, Jan

Voor de beeldend kunstenaar en schrijver Jan Wolkers (1925-2007) is de Tweede Wereldoorlog een bijna allesbepalende periode van zijn leven geweest. In vele romans, verhalen en essays heeft hij zijn ervaringen, gevoelens  en indrukken een literaire vorm gegeven. Ook heeft hij een aantal monumenten gemaakt, waarvan het Auschwitzmonument in Amsterdam… verder lezen ».

Neter, Clara

Clara Neter (1910) was in januari 1939 naar Leiden gekomen als leerling-verpleegster van het Academisch Ziekenhuis. Eind november kreeg ze te horen dat ze moest vertrekken, aangezien alle Joden uit overheidsdienst werden ontslagen. Ze vertrok daarop naar Amsterdam. Clara Neter overleefde de oorlog…. verder lezen ».

Piena, Kees

Kees Piena (1908 – 1978) was werkzaam als laborant op het Academisch Ziekenhuis. In de jaren dertig was hij lid van diverse sociaaldemocratische organisaties. Piena had ook politieke aspiraties: voor de gemeenteraadsverkiezingen, die op 14 juni 1939 werden gehouden, kwam hij als nummer 14 op de kieslijst voor de SDAP… verder lezen ».

Kler, Dick de

Dick de Kler (1923) was instrumentenmaker van het Academisch Ziekenhuis, werkzaam op de röntgenafdeling. Via zijn chef Theo Klein werd hij medewerker van Theo Talboo uit Oegstgeest. Na diens arrestatie in januari 1945 bleef hij bij de groep, die onder leiding kwam van “zwarte Frits“. Met verschillende mensen uit Leiden… verder lezen ».