Buitenveld, Sietske

Eind 1938 komt Sietske Buitenveld (1917) naar Leiden om te worden opgeleid tot verpleegster in het Academisch Ziekenhuis. Hoewel afkomstig uit een Fries dorpje, Roordahuizum, is zij geen doorsnee plattelandsmeisje, maar behoorlijk politiek bewust. In haar geboortedorp had de non-conformistische ‘rode’ dominee Benjamin Boers bijna veertig jaar een grote invloed… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Storm, Wim

De arts Wim Storm (1913-1991) werkte aan het begin van de oorlog als neuroloog-psychiater in opleiding bij het Academisch Ziekenhuis te Leiden. Zijn chef in het ziekenhuis was de neuroloog Abraham Gans. In mei 1941 nam hij de niet-joodse patiënten van Gans over, aangezien die op last van de bezetter… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Wolkers, Jan

Voor de beeldend kunstenaar en schrijver Jan Wolkers (1925-2007) is de Tweede Wereldoorlog een bijna allesbepalende periode van zijn leven geweest. In vele romans, verhalen en essays heeft hij zijn ervaringen, gevoelens  en indrukken een literaire vorm gegeven. Ook heeft hij een aantal monumenten gemaakt, waarvan het Auschwitzmonument in Amsterdam… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Academisch Ziekenhuis

Als groot ziekenhuis met vele gebouwen ging de directie er in de zomer van 1939 er toe over om maatregelen te treffen in geval er oorlog zou uitbreken. Men was er van doordrongen, dat er in de moderne wijze van oorlogvoeren voortaan ernstig rekening moest worden houden met luchtaanvallen. De… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Neter, Clara

Clara Neter (1910) was in januari 1939 naar Leiden gekomen als leerling-verpleegster van het Academisch Ziekenhuis. Eind november kreeg ze te horen dat ze moest vertrekken, aangezien alle Joden uit overheidsdienst werden ontslagen. Ze vertrok daarop naar Amsterdam. Clara Neter overleefde de oorlog…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Piena, Kees

Kees Piena (1908 – 1978) was werkzaam als laborant op het Academisch Ziekenhuis. In de jaren dertig was hij lid van diverse sociaaldemocratische organisaties. Piena had ook politieke aspiraties: voor de gemeenteraadsverkiezingen, die op 14 juni 1939 werden gehouden, kwam hij als nummer 14 op de kieslijst voor de SDAP… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Kler, Dick de

Dick de Kler (1923) was instrumentenmaker van het Academisch Ziekenhuis, werkzaam op de röntgenafdeling. Via zijn chef Theo Klein werd hij medewerker van Theo Talboo uit Oegstgeest. Na diens arrestatie in januari 1945 bleef hij bij de groep, die onder leiding kwam van “zwarte Frits“. Met verschillende mensen uit Leiden… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Vriesman, Henriëtte

Henriëtte Vriesman (1919), afkomstig uit Middelburg, was aan het begin van de oorlog leerling verpleegkundige van het Academisch Ziekenhuis. In november 1940 werd zij wegens haar joodse afkomst ontslagen. Daarna verhuisde zij naar Amsterdam. Op 11 februari 1944 werd Henriëtte vermoord in Auschwitz. Het adres Rijnsburgerweg 10 is dat van… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .