Medisch Contact en de Artsenkamer

In de zomer van 1941 probeerde de Bezetter controle te krijgen over de Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, de beroepsvereniging van de Nederlandse artsen, door een NSB’er in het bestuur te benoemen. Veel leden zegden hun lidmaatschap op en de organisatie werd eind 1941 ontbonden. Daarvoor in de plaats… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Wrede-Hannivoort, Hermann en Sophie

Hermann Kurd Wilhelm Wrede (1900-1946) had geneeskunde gestudeerd aan de Leidse universiteit en was in 1935 na een verblijf in Nederlands-IndiĆ« naar Leiden teruggekeerd. Hier werd hij geneeskundig inspecteur van de Raad van Arbeid en oefende tevens een praktijk uit als arts voor tropenziekten. Wrede en zijn vrouw Sophie Hannivoort… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Hartmann, Arnoldus

De hoofdagent van de Leidse politie Arnoldus Hartmann (1901) kreeg in juni 1943 de opdracht mee te werken aan de arrestatie van enkele artsen door de Sipo/SD. Hartmann en zijn collega’s E. Beens, R. Mulder en A. Plekkringa weigerden aan die opdracht te voldoen. Ze werden gearresteerd en overgebracht naar… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Beens, Egbert

De hoofdagent van de Leidse politie Egbert Beens (1907) kreeg in juni 1943 de opdracht mee te werken aan de arrestatie van enkele artsen door de Sipo/SD. Beens en zijn drie collega’s A. Hartmann, R. Mulder en A. Plekkringa weigerden aan die opdracht te voldoen. Ze werden gearresteerd en overgebracht… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Plekkringa, Ane

De hoofdagent van de Leidse politie Ane Plekkringa (1897-1983) kreeg in juni 1943 de opdracht mee te werken aan de arrestatie van enkele artsen door de Sipo/SD. Plekkringa en zijn drie collega’s E. Beens, A. Hartmann en R. Mulder weigerden en werden gearresteerd. Ze werden overgebracht naar het concentratiekamp Vught… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Het gezin Mulder na de oorlog

Mulder, Marinus

De hoofdagent van de Leidse politie Marinus Mulder (1904) kreeg in juni 1943 de opdracht mee te werken aan de arrestatie van enkele artsen door de Sipo/SD. Mulder en zijn collega’s E. Beens, A. Hartmann en A. Plekkringa werden gearresteerd en overgebracht naar het concentratiekamp Vught. In augustus werd het… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .