De Blaasbalg

Begin 1939 richtte G.J. van Heuven Goedhart, hoofdredacteur van het Utrechts Nieuwsblad en vice-voorzitter van het Comité voor waakzaamheid tegen het fascisme een nieuw actiecomité op onder de naam Weest op uw hoede. In de aanloop naar de verkiezingen voor Provinciale Staten maakte het comité een speciaal blad, De Blaasbalg…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Het Parool

Het huidige dagblad Het Parool is ontstaan in het eerste jaar van de bezetting. De journalist Frans Goedhart schreef eind juli 1940 een eerste in de reeks clandestiene uitgaven onder de titel Nieuwsbrief van Pieter ’t Hoen. Deze  Nieuwsbrief was bovenal een opinieblad. Goedhart was vóór de oorlog journalist en… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Juynboll-van Ysselsteyn, Willem en Mies

Mies Juynboll-van Ysselsteyn behoorde in 1939 tot de groep van het comité Weest op uw hoede. Dit comité was in Utrecht opgericht door de hoofdredacteur van het Utrechts Nieuwsblad, G.J. van Heuven Goedhart. Van Heuven Goedhart was ook vice-voorzitter van het Comité voor waakzaamheid tegen het fascisme. In de oorlogsjaren… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Traa-van der Burg, Piet en Jet van

De jurist Piet van Traa (1902-1985) was repetitor aan de Leidse universiteit voor economische vakken. In 1930 trouwde hij met Jet van der Burg (1908-1992), die freelance journaliste was voor verschillende dagbladen. Samen bezochten zij met de auto in 1936 de Sovjet-Unie. Hoewel zij erg geïnteresseerd waren in de ontwikkelingen… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Smits-de Wit, Clemence

Clemence Smits-de Wit werd al jong weduwe. Toen haar man, classicus en privaatdocent aan de Leidse universiteit, in 1918 overleed was ze begin dertig en had drie kinderen te verzorgen. Ze bleef binnen het academische milieu en raakte eind jaren dertig betrokken bij sociaal werk. Ze werd lid van de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Westrienen, Anneke van

Anneke van Westrienen (1917-2012) was in 1936 in Leiden begonnen aan een studie geschiedenis. Ze woonde op kamers onder andere bij mw. Vosmaer-Roëll aan het Rapenburg en bij het echtpaar Juynboll in de Nieuwsteeg. Met hen maakte ze deel uit van een groepje mensen, dat zich inzette voor hulp aan… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .