Juynboll-van Ysselsteyn, Willem en Mies

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Mies Juynboll-van Ysselsteyn behoorde in 1939 tot de groep van het comité Weest op uw hoede. Dit comité was in Utrecht opgericht door de hoofdredacteur van het Utrechts Nieuwsblad, G.J. van Heuven Goedhart. Van Heuven Goedhart was ook vice-voorzitter van het Comité voor waakzaamheid tegen het fascisme. In de oorlogsjaren werd hij leider van het illegale blad Het Parool en zou verder een prominente rol in het verzet gaan spelen tot hij in 1944 naar Engeland uitweek en daar minister van justitie werd.
Weest op uw hoede gaf begin 1939 enkele malen een blad uit met de titel De Blaasbalg. De Blaasbalg was tegen het fascisme, de NSB, antisemitisme enzovoort.  Uit deze groep zou de Leidse Parool-groep voortkomen.

Mw. Juynboll oefende ook enkele sociaal-maatschappelijke functies uit. Zo werd zij in juni 1939 presidente van de kersverse organisatie Vrijwillige Vrouwelijke Hulp en propageerde het werk van de Bloedtransfusiedienst. Interessant is nog te melden, dat Mies Juynboll in 1938 een boekje uitgaf ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van koningin Wilhelmina: Ons Koninkijk Huis van 1880 tot 1938. gelegenheidsgedichten. In hetzelfde jaar verscheen ook nog In den doolhof.
Willem Juynboll (1903-1977) was privaatdocent in de geschiedenis van de Italiaanse kunst aan de Leidse universiteit. Het echtpaar behoorde tot een groep, die hulp verleende aan Joodse onderduikers. Tot deze groep behoorden Huib Burgersdijk en zijn moeder mw. Burgersdijk-Elshout, Hans Berlage en Anneke van Westrienen en vermoedelijk ook Jet van Traa.