Gobée-Bosman, Emile en Jacoba

Na zijn pensionering kwam Emile Gobée (1881-1954) weer in zijn geboortestad wonen. In 1904 was hij als luitenant-ter-zee tweede klasse van de Koninklijke Marine naar Nederlands-Indië gezonden. Door zijn ervaringen daar besloot hij de studie Indisch ambtenaar te gaan volgen aan de Leidse universiteit. Onderbroken door een korte tijd als… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Breien voor onze jongens

Breien voor onze jongens

Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw leerden de meeste meisjes breien op de lagere school. Maar ook in de huishoudopleidingen werd les gegeven in naaldvakken. Het was van groot belang dat een huisvrouw zelf (kinder)kleren kon maken of repareren en sokken kon stoppen. Dat enorme reservoir aan… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Vrijwillige Vrouwelijke Hulp

Begin juni 1939 werd de Vrijwillige Vrouwelijke Hulp (VVH) opgericht naar het voorbeeld van een Amsterdams initiatief. Bij aanvang was het de bedoeling om cursussen voor vrouwen te organiseren op verschillend gebied. Het zou niet alleen om traditionele vrouwelijke taken gaan, maar ook gericht op handelen in een oorlogssituatie, al… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Juynboll-van Ysselsteyn, Willem en Mies

Mies Juynboll-van Ysselsteyn behoorde in 1939 tot de groep van het comité Weest op uw hoede. Dit comité was in Utrecht opgericht door de hoofdredacteur van het Utrechts Nieuwsblad, G.J. van Heuven Goedhart. Van Heuven Goedhart was ook vice-voorzitter van het Comité voor waakzaamheid tegen het fascisme. In de oorlogsjaren… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Smits-de Wit, Clemence

Clemence Smits-de Wit werd al jong weduwe. Toen haar man, classicus en privaatdocent aan de Leidse universiteit, in 1918 overleed was ze begin dertig en had drie kinderen te verzorgen. Ze bleef binnen het academische milieu en raakte eind jaren dertig betrokken bij sociaal werk. Ze werd lid van de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .