Distributiekantoor

Vrijwel gelijktijdig met de afkondiging van de mobilisatie, eind augustus 1939, werd het systeem van de distributie ingevoerd. In eerste instantie kreeg iedereen een rijksdistributiekaart, die spoedig door een distributiestamkaart werd vervangen. Er werd een gemeentelijke distributiedienst opgezet, die werd gehuisvest in het pand aan de Stille Rijn 3. Vanaf… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Distributie Ophaaldienst

In 1943 kon men de Distributie Ophaaldienst inschakelen om de distributiebescheiden te laten op halen op het Distributiekantoor. Dan hoefde men dat niet zelf te doen en dat scheelde tijd. Het kostte 35 cent per periode per gezin…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Massavoeding

Het Bureau Massavoeding had – kort gezegd – vanaf 1 oktober 1944 tot medio juli 1945 de gehele verantwoordelijkheid voor het functioneren van de gaarkeukens. Massavoeding was een onderafdeling van het Rijksbureau voor Voedselvoorziening in Oorlogstijd (RbVVO) met de Leidse graanhandelaar W. A. Kasteleijn als plaatselijk directeur. Per periode van… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Baart, Thijs

Thijs Baart (1914) werd in februari 1942 medewerker op het Leidse distributiekantoor. Hij was verantwoordelijk voor de uitreiking van bonkaarten en dergelijke. Baart werkte nauw samen met Lex Bernard om illegaal distributiebescheiden te verstrekken aan onderduikers. Toen Bernard in februari 1944 moest onderduiken namen hij en Menno Hoexum de leiding… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Rivière, Jean la

Jean la Rivière (1921) werd begin maart 1942 aangesteld als arbeidscontractant op het Leidse distributiekantoor. In 1944 werd hij medewerker van de Arbeidscentrale van het Leidse afdeling van het Nationaal Steunfonds (NSF). Hij was vooral kundig in het namaken van handtekeningen. Of hij ook contactman was op het distributiekantoor is… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Dieben, Gré en Jan

Gré Dieben (1921) was werkzaam op het Leidse distributiekantoor. Daar werkte zij mee aan de Nederlandse Verzetsorganisatie (NVO) van Lex Bernard om bonnen te regelen voor onderduikers. Omdat er nagemaakte bonnen werden gebruikt in plaats van echte, werd zij opgepakt voor ondervraging, maar dat liep goed af. Later werd zij… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Reijden, Frans van der

Frans van der Reijden (1918) was militair bij het 4e Regiment Infanterie en werd in mei 1940 krijgsgevangen gemaakt in de Peel-Raamstelling. Na zijn terugkeer uit Duitsland kreeg hij in april 1942 werk op het Leidse distributiekantoor. Hij werd gevraagd door de groep rond Lex Bernard om illegaal distributiebescheiden voor… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .