Hooglandse kerk

De St. Pancraskerk, beter bekend als de Hooglandse kerk, was tijdens de bezetting gewoon in gebruik door de Nederlandse Hervormde kerk. In de zomermaanden werden er orgelconcerten gegeven door de de toen al fameuze organist Feike Asma, die echter in juli 1943 als organist in Den Haag ging werken. Zoals… verder lezen ».

Kooikapel

De Bethlehemkerk, beter bekend als de Kooikapel, werd in 1934 in gebruik genomen door de Nederlandse Hervormde Kerk. Vanwege de klokkenvordering werd op 16 maart 1943 een monumentale 17e eeuwse klok van de gieterij van Hemony weggehaald en afgevoerd. Die klok was in 1934 afgestaan door de Marekerk. Gelukkig is… verder lezen ».

Petruskerk

De St. Petruskerk is gebouwd naar een ontwerp van de bekende architect A.J. Kropholler, in samenwerking met de Leidse architect H.A. van Oerle, en werd in maart 1936 geconsacreerd. Het was een nieuwe kerk in een buurt in ontwikkeling. Het hoofdportaal lag toen aan de Kamerlingh Onneslaan, die begin jaren… verder lezen ».

Zuiderkerk

Op 10 oktober 1939 nam de gereformeerde kerk Leiden dit fonkelnieuwe kerkgebouw in gebruik ter vervanging van het gebouw aan de Hooigracht. In de kerktoren hingen twee klokken, die nog uit het oude, in 1929 afgebrande, stadhuis afkomstig waren. Ze waren in 1677 gegoten door P. Hemony. De klokken werden… verder lezen ».