Petruskerk

De St. Petruskerk is gebouwd naar een ontwerp van de bekende architect A.J. Kropholler, in samenwerking met de Leidse architect H.A. van Oerle, en werd in maart 1936 geconsacreerd. Het was een nieuwe kerk in een buurt in ontwikkeling. Het hoofdportaal lag toen aan de Kamerlingh Onneslaan, die begin jaren zestig van de twintigste eeuw werd hernoemd in Lammenschansweg. De omliggende straten werden in die jaren verder volgebouwd. De bouwactiviteiten in de buurt liepen door tot in 1942, toen een algemene bouwstop voor woning- en utiliteitsbouw werd afgekondigd.
Het gebouw heeft geen schade opgelopen door oorlogsgeweld. Wel werden in 1943 de kerkklokken verwijderd en afgevoerd.
Op 5 december 1944 vond in deze kerk de uitvaart plaats van de Leidse politieagent Huisman, die bij een actie van de illegaliteit was doodgeschoten.
Veel meer valt er te melden over de illegale activiteiten in de pastorie aan de Lorentzkade. Een centrale persoon daarin was kapelaan H.C.A.P. van Drunen.
In 2012  werd achterin de kerk een kleine plaquette onthuld voor Elvire Sanders-Platz, een katholieke Joodse vrouw uit de parochie, die in augustus 1942 werd gedeporteerd en in Auschwitz vergast.

Go to Locatie

Locatie

1200+ locaties

Go to verhaal

verhaal

1250+ verhalen

Go to Tijdlijn

Tijdlijn

900+ datums

Go to trefwoord

trefwoord

400+ trefwoorden